Вграденото осветление е чудесен начин да озарите стаите в дома си, като същевременно ще използвате едва забележим профил. Ето как да направите монтаж на плафон за най-добри резултати. 

Какви монтажни инструменти ще ви трябват? 

  • Трион за дупки
  • Ролетка
  • Пробивна машина
  • Свредла
  • Конектори за проводници
  • Крушки

Какво да имате предвид предварително?

Разберете дали подобна инсталация е подходяща за вашия таван. За да пристъпите към монтиране на вградени светлини, трябва да има достатъчно място между окачения ви таван, който най-често е от гипсокартон, и тавана на сградата. Трябва да имате предвид дали повърхностите имат изолация. Ако тя липсва, то е възможно цялата инсталация да пламне.

Конкретни стъпки за монтаж

От електрическата кутия изключете захранването на стаята, в която ще работите. Не забравяйте да изключите и ключа за осветлението. За да спазвате пълна безопасност при работа, пристъпете към изключване на всички електрически инсталации във вашия дом.

преди монтаж изберете мястото на светодиодите. При този домашен ремонт трябва да маркирате предварително къде искате да бъде монтиран плафонът, така  че да допълва вашия дизайн на интериор. Важно е измерването и да е правилно, за да е правилно разположението при монтажа. По-късното нивелиране също е от значение.

С помощта на инструмента за рязане направете дупка, която е достатъчна за плафона. След това настройте връзките. Издърпайте кабела от източника на захранване го прекарайте през отвора. Оставете около 30 см. тел да виси. Това позволява достатъчно хлабина за по-лесен монтаж. 

Една от последните стъпки при монтажа е свързването на кабелите и потолъчната структура. Отворете съединителната кутия на лампата и прекарайте кабела в кутията. Свържете черните проводници заедно, белите проводници заедно и зелените заземяващи проводници заедно. Поставете телена капачка върху свързаните проводници и я завъртете, за да затегнете връзките. Увийте всяка телена капачка с изолационно тиксо. Повторете тази стъпка, докато не свържете всички устройства. Сгънете проводниците в кутията и сложете капака.

Пристъпете към монтаж на лампите в плафона. Корпусите на плафоните обикновено имат четири скоби, които захващат светлината към тавана. Издърпайте щипките навътре, така че да не стърчат извън корпуса. Поставете корпуса на лампата в дупката, която сте направили, след което натиснете плафона в дупката, докато се изравни с тавана. Щракнете всяка щипка за здраво захващане.

Инсталирайте електрическите крушки, като имате предвид мощността, препоръчана от производителя на вашия плафон. Включете захранването. Проверете дали всичко работи след домашния монтаж, като включите захранването на платката и натиснете ключа за осветлението.