Счита се, че масажът е фундаментална техника, която помага на индивида да се освободи от напрежението и всички възникващи болки и тревоги у него. Но какво представлява цялостният масаж?

Името му говори само за него. Това е извършване на натиск на мускули по цялото ви тяло. Като се започне от глава, рамене, гърди, така се стигне чак до петите. Цялостната терапия е тук, за да успокои тялото ви максимално и да забравите за болките.

Как да се подготвите за масаж?

Намалете светлините. Помогнете на партньора си да се отпусне напълно и да се унесе, ако той или тя желае. Осветлението трябва да е меко и индиректно. Светлината на свещи създава романтично настроение.

Предложете затопляща вана. Вашият партньор може да пожелае да вземе душ или топла вана преди цялостен масаж на тялото му. Топлата вода отпуска и омекотява мускулната тъкан, което прави масажа още по-приятен за вашия партньор и по-лесен за вашите ръце.

При класическия масаж топлината е от съществено значение както за стаята, така и за вашите ръце. Вие вършите цялата работа, но партньорът ви почти не се движи, така че може да му стане леко хладно. Затоплете ръцете си предварително. 

Изключете телефона си. Заключете вратата, за да сте сигурни, че децата няма да влязат в стаята. Пуснете си приятна музика.

Правете масаж върху стабилна, относително равна повърхност. Легло, няколко постелки за йога или завивки, подредени една върху друга, или дебел килим ще свършат добра работа. Очевидно масажната маса също работи. Покрийте повърхностите с меки чаршафи, които нямате нищо против да бъдат омазнени или леко зацапани. 

Ароматизирайте стаята. Много двойки използват дълго горящ тамян, ароматерапевтичен дифузер или свещ, за да подсилят изживяването с чувствен аромат. 

Имайте всичко под ръка, преди да започнете. Това включва леко затоплено масажно масло, голяма кърпа за покриване на зоните, върху които не се работи, две чаши вода, храна, няколко кърпи за ръце за почистване, халат за вашия партньор и така нататък.

Какво се прави след масаж?

Важно е да се отпуснете максимално след процедурата. Да забравите за всичко и да възстановите енергиите си. Страхотното е, че за него не са нужни специални уреди, а всичко може да свършите само с ръце.

Колко често трябва да се прави?

Няма категорични мнения относно редовността на процедурата. Но много хора прибягват до нея, едва когато почувстват болки. Можете да се подлагате на масаж толкова често, колкото желаете. Той не е лукс. Ползите от него често се усещат върху тялото ви веднага. Някои хора веднага щом седнат на масажния диван, започват да се отпускат. Ако обаче ви предстои дълбокотъканен масаж, може да почувствате лек дискомфорт по време на него, ако имате напрегнати мускули, но след това тялото ви ще ви благодари за това.