Несъмнено двете най-разпространени операционни системи са Андроид или iOS. Без значение с коя от двете работите вие, сканирането е възможно. Автоматичното активиране се крие в настройките на устройството ви. 

Кликнете върху „Камера“ и след това потърсете бутона за активация на четенето. Ако не може да откриете такава функция на устройството си, то трябва да прибегнете до използването на програма, която ще ви помогне.

Всеки телефон ли може да прави сканирането?

Всеки смартфон разполага с възможността за четене на този баркод. Но начините как да го направи, зависят от това колко актуален модел е той. При най-новите модели на пазара е нужно само да насочите джаджата си към кода, докато при по-старите това разчитане трябва да се случи посредством допълнителни програми или приложения.  

Какво е QR код?

Накратко казано – той ви дава някаква информация. Насочвате камерата на вашия смартфон към черно-бялото квадратче, да го сканирате и работата е свършена. На екрана на телефона ви ще се появи линк, който трябва да последвате. Той ще ви отведе към някакво съдържание. 

Вероятно сте забелязвали квадратчето върху рекламни материали, брошури, та дори и върху телевизионния екран. Все повече ресторанти запознават гостите си с менюто си по тази начин. И когато дойде сервитьорът да вземе вашата поръчка, вие да сте запознати с менюто. 

Безплатни ли са QR кодовете?

Ако сте малък бизнес вероятно сте се замисляли дали си струва да инвестирате в подобно нещо? Бъдете сигурни, че да. QR кодът ще направи достъпа ви до нови клиенти още по-лесен и те лесно ще могат да се запознаят с какво се занимавате. 

Тази услуга не изисква високо заплащане. Докато сърфирате в мрежата, може да намерите безплатни генератори на този код. Ако услугата ви допада или пък искате да надградите, то може да избирате от различни варианти за заплащане според вашите нужди.

Видове QR кодове

Страхотното е, че QR баркодът не изтича с времето. Ако е статичен, при сканиране той винаги ще води към нещо, например уебсайт. Те са непроменяеми. И при сканиране винаги ще ви отвеждат до една и съща информация. 

Динамичните могат да бъдат променяни. За да ги промените, трябва да имате достъп до профила на техния създател. А колко пъти може да ги сканирате? Броят сканирания е неограничен. 

След като имате подобен QR код за вашия бизнес, може да го ползвате в електронен вариант или пък на хартия. Можете да го разпечатате и да го залепите на подходящите за това места.