Прахосмукачката робот е уред за дома от ново поколение. Това е подочистачка, която събира пръх и по-твърди частици от мъхести килими и подове с помощта на въртящи се четки или всмукване. Работата с тази умна техника не изисква човешка намеса. 

Има различни модели прахосмукачки роботи. Някои имат кабели, докато други са безжични. Те работят или на захранване, или на батерии и идват с различни видове четки за различни повърхности. Този продукт ви спестява време и усилия, които може да инвестирате в друго. По-скъпите дори идват с мобилно приложение, което ви позволява да контролирате движението им. А инсталирането му на вашия телефон е като детска игра. Възможно е и управление на прахосмукачка с гласови команди. 

Синхронизацията между вашия уред и телефон е толкова безпроблемна. Уверете се, че сте изтеглили и инсталирали приложението за дистанционно управление на телефона си. Вашият телефон също трябва да е включен в интернет мрежата.

Уверете се, че сте активирали услугата за местоположение на уреда. Отворете настройките на телефона си, цъкнете върху Сигурност и поверителност, после Местоположение и изберете името на уреда си. За финал натиснете бутона, с който разрешавате приложението да се използва.

Вашия малък уред за интелигентно почистване също ще има няколко бутона. Предназначението на всеки един ще е описано в инструкциите за употреба, които са ви предоставени при покупка. Но при повечето модели действията са идентични – задръжте бутона за пускане и хоум бутона за три секунди. 

Мога ли да използвам прахосмукачката без WiFi?

Да, роботът може да работи без wifi свързаност и може да извършва цялостно почистване на дома, почистване на място и връщане в станцията си за зареждане с натискането на един бутон. Това свързване към интернет мрежата позволява разширени функции, включително планирано почистване, избор на мощност на засмукване и др.

Заслужават ли си наистина вакуумните роботи?

Вакуумите са изминали дълъг път. Вече не е нужно да страдате от унижението да влачите наоколо тромав пластмасов маркуч, който е свързан с тромав контейнер с колелца с размерите на костенурка от Галапагос. Всъщност дори не е нужно да ставате от дивана.

Всеки, който иска да поддържа подовете си чисти, може да се възползва от прахосмукачката робот. Ако нямате време, имате проблеми с мобилността или сръчността или просто мразите да чистите, прахосмукачката робот със сигурност ще направи живота ви значително по-лек.

Как да изберете правилно подобен уред

За да направите правилния избор на уред за автоматично почистване, то трябва да имате предвид няколко фактора. Например:

  • Интелигентните му функции - благодарение на технологичния напредък, интелигентните чистачки стават още по-умни с функции като контрол на приложението, гласови команди и планирано чистене. Приложението, което може да си изтеглите на вашия телефон, служи като контролен център на едно място за наблюдение и управление на вашия автоматичен уред. Това дава възможност на тези, които може да имат затруднения с него, включително възрастни хора и хора с увреждания, да използват роботизирани прахосмукачки без усилие, а само държейки своя мобилен телефон.
  •  Всмукателната му мощност - всмукателната мощност на джаджата робот определя нейната сила и ефективност при почистване на пода. Измерено в паскали (Pa), колкото по-високо е Pa, толкова повече мръсотия може да събере. Различните видове подови настилки изискват различни нива на засмукване - гладките подове и плочките обикновено се нуждаят от по-малко засмукване в сравнение с плюшените килими. 
  • Ниво на шум - представете си удобството да планирате джаджата си да работи през нощта, така че вие да стъпвате на чист под сутрин. Моделите, които не са толкова шумни могат да ви осигурят този лукс.