Леките несъвършенства по повърхността на боята обикновено могат да бъдат коригирани чрез полиране. Ако сте изправени пред премахване на по-леки щети върху боята на вашата кола, то е нужно да я измиете и подсушите напълно. Трябва да нанесете препарат за полиране или друга подходяща смес върху чиста микрофибърна кърпа и да натриете засегнатата част с движение напред-назад за около минута. Оставете да изсъхне и отстранете излишното количество с друга кърпа. 

Ако имате малка повърхностна щета, можете да опитате да използвате вазелин, за да я поправите. Първо почистете повредената зона на колата със сапунена вода. След това нанесете вазелин върху памучен тампон и го втрийте. По същия начин може да действате и с паста за зъби.

Ако пък се стигне до нанасяне на туш, пастиране с различни пасти или пък боядисване – техники за сериозни щети и ръжди, с които не бихте се справили у дома, то се доверете на професионална помощ. Не пренебрегвайте тези следи прекалено дълго, тъй като с времето те могат да станат по-сериозни.

Видове драскотини по колата

Всеки път, когато боята на колата бъде надраскана, това се прави от материал, който е по-твърд или по-остър от областта, която поврежда. Докато размерът и формата определено оказват влияние върху необходимото ниво на ремонт, дълбочината на самото нараняване е тази, която определя поправката. За да може да се справите с щетите, които загрозяват колата ви, то трябва да сте наясно какви точно са те. Ето кои са различните видове:

1. Прозрачни ожулвания

Този тип несъвършенства е най-често срещаният и се случва само в прозрачния слой на боята на вашата кола. Драскотините по прозрачното покритие обикновено се причиняват от малки ожулвания, малки камъни или клони. Те обикновено са плитки и могат лесно да бъдат отстранени с правилните инструменти и техники.

2. Щети по основното покритие

Тези са малко по-дълбоки в сравнение с тези по прозрачното, като проникват през него и в цветния слой отдолу. Обикновено се причиняват от по-големи камъчета и предмети. Може да изискват по-сериозни ремонтни дейности при отстраняване.

3. Щети, достигащи до грунд

Ето тези са вече дълбоки драскотини, проникващи през прозрачното покритие, боята и в грундиращия слой на автомобила. Те често са причинени от инциденти или други сериозни удари. Те са най-трудни за ремонт и може да изискват професионална помощ за отстраняването им.

Как да определите каква драскотина имате?

Ако сте собственик на кола, вие със сигурност бихте искали тя да остане без надрасквания и боята да е все така лъскава. Но може да не е толкова лесно да го запазите невредим.

Може да внимавате да не оставите драскотини по повърхността на колата си, но някой друг може случайно да я надраска. За да премахнете правилно щетите по колата си, важно е да определите вида им. Един от начините да направите това е като прокарате нокът върху тях. Ако нокътят ви се закачи, това е ясна индикация, че не става въпрос само за ожулена боя. Ако нокътят ви не се закачи, вероятно щетата е доста по-лека.

Друг начин за идентифициране на вида драскотини е като използвате микрофибърна кърпа и лак за кола. Нанесете лака върху микрофибърната кърпа и я втрийте върху надрасканото място. Ако надрасканото изчезне, това е лека щета. Ако остане, ще имате повече работа по заличаването.