Да се научите на слагане на молив може да изглежда сложно на пръв поглед, но ние сме ви подготвили няколко съвета за гримиране, така че с него да постигнете перфектен външен вид, с който ще блеснете на всеки повод. 

Освен, че ще постигнете страхотен ефект, когато използвате този продукт, то той е и особено подходящ за начинаещи в гримирането. Поставя се изключително лесно, без да е нужно да използвате допълнителни аксесоари. Изберете по-твърд или по-мек молив зависимост от предпочитанията ви. Нанесете го леко за фин, естествен вид или го размажете, за да създадете опушен или драматичен вид.

За разлика от очната линия, този продукт няма да се размаже по клепача ви или дори да влезе в очите ви, което може да ви причини истинска болка. Може да се наложи изостряне на молива. Имайте предвид, че работата с остър връх е доста по-лесна и прецизна, което ще повлияе на крайния резултат. За подострянето използвайте острилка, която често е в капачката на продукта. Ако пък искате да затъпите козметичния продукт за очи, то разтрийте върха му върху кърпичка, докато постигнете желаното. Затоплете с помощта на сешоар, ако искате да промените консистенцията му. При охлаждане може да го поставите за няколко минутки във фризера. 

За нанасяне хванете външния ъгъл на клепача си, за да сте сигурни, че линията, която правите ще е права. Поставете пръста си върху външния ръб на горната линия на миглите и издърпайте внимателно навън, така че клепачът да е опънат. Това ще ви помогне да създадете права, равномерна линия по горната линия на миглите. Може също да искате да затворите клепача си, докато го опъвате.

За да ви е по-лесно при нанасяне, повдигнете веждите си. За допълнителна прецизност и стабилност подпрете лакътя си на твърда повърхност, за да държите ръката си стабилна. Започнете да рисувате от външната част и работете навътре. Очертавайте външния ъгъл на клепача и се придвижете към вътрешния, като линията към външния трябва да е по-плътна и да се изтънява, докато придвижвате молива. Действайте бавно с кратки движения, за да създадете равномерна линия.

Съвети за по-големи очи

Ако искате очите ви да изглеждат по-отворени, то помислете за нанасяне на по-светъл цвят само във вътрешния ръб на горната линия на миглите. Използвайте ъглова четка за смесване на цветовете, ако комбинирате повече от един цвят. Вариант е да използвате бежови сенки в сгъвката на окото и по-тъмно кафяво в началото на клепача ви. Можете да добавите и бял молив за по-отчетлив ефект.

Какво друго може да опитате

Ако вече сте тренирани в нанасяне на молив за очи, то може да преминете на следващата стъпка – нанасяне на очна линия. Това също е един от най-трайните продукти за грим, на пазара се предлагат и много водоустойчиви варианти. За нанасяне на очна линия трябва да имате точни движения, в противен случай рискувате да се изцапате доста. Разбира се, за всичко се изисква практика. Така че и да не сте толкова опитни, с времето ще се научите.

Вариант е и използването на гъста очна линия. Нейното нанасяне не се случва с писец, а с помощта на четка. С нея бихте могли да направите по-дебели линии върху клепача си.

Какъвто и продукт да изберете, то той задължително трябва да е подходящ за вашата кожа. Трябва да е дерматологично тестван, за да не се появят различни проблеми върху кожата ви.