Питате се какво е праймер? Дали го имате в козметичната си чантичка, а не знаете за какво се използва? Това е другото наименование на основата за грим. Да, трябва да нанесете този продукт на лицето си преди всички други козметики, за да бъдете прекрасни за по-дълго време. Той служи за подготовка на кожата за грима, който предстои да си сложите. 

А кога идва ред на неговото приложение? Той се поставя преди фон дьо тена, преди сенките, преди червилото, та дори и преди спиралата. Неговата задача е да осигури дълготрайност на вашия макиаж, така че да имате красива визия през целия ден. Нанася се независимо дали се подготвяте за ежедневен грим или пък за по-драматична визия, която е по-подходяща за излизане вечер. Този продукт не е задължителен, но пък е препоръчителен, ако имате проблемна кожа.

Типове праймери

Гримьорите и професионалистите в индустрията за красота винаги говорят за важността на подготовката на кожата ви преди грим. Начинът, по който подготвяте чистото си лице, ще се отрази на това как гримът ви ще стои на него. След като преминете през задължителната хидратация, приложението на база променя играта. Тя изравнява кожата и води до смекчаване на порите, което прави грима ви по-траен. 

Има няколко вида продукти на пазара. В следващите редове ще прочетете малко повече информация за всеки един от тях, така че да решите кой от тях ще ви влезе в употреба и ще задоволи нуждите на вашата кожа.

Матовият продукт е благодат за хората с мазна кожа, както и за тези със смесена. Той помага за предотвратяване на блясъка, изглаждане на фините линии и помага на основата ви да остане на мястото си за дълго време за един продължителен грим. Благодарение на своя матиращ ефект, запълва порите ви и създава гладко платно върху което да действате с четките по-късно. 

Друг популярен вид праймер е хидратиращият, известен още като продукт на маслена основа. Този тип праймер е идеален за приложение от хора, които са измъчвани от сухата си кожа и не знаят как да се справят с нея. Маслата овлажняват и подхранват, а заедно със съставки като хиалуронова киселина и антиоксиданти, правят чудеса. Неговото приложение гарантира, че кожата ви е дълбоко подхранена и няма сухи петна. Ако по нея има сухи петна, гримът ви може да се събере в тях и да изглежда тежък и напукан. Приложението на праймер помага за равномерното и гладко нанасяне на вашите основни гримове, включително руж, контур и хайлайтър. 

Озаряващата помада върши много подобна работа като матиращата. Единствената разлика е, че при приложение добавя нотка блясък към защитата на кожата ви. Така че, когато нанесете фон дьо тен върху блестяща основа, това ще направи кожата ви да изглежда нежна и гладка. Това мазило е чудесен вариант за използване при специални поводи и събития, тъй като ще придаде блясък на лицето ви.

Праймерът за коригиране на цвета е вид козметика за лице, която ви помага да противодействате на основните тонове на кожата. Ако имате лилави тъмни кръгове под очите или розацея, можете да изберете цветни праймери, тъй като те ви помагат да ги коригирате и неутрализират подтона ви. Например, праймер със зелен цвят ще ви помогне да премахнете зачервяването на лицето си.

Нанасяне на праймер

Приложението на праймер върху кожата е лесно. Той се нанася с кръгообразни движения, като най-лесно може да действате с пръсти. С негова помощ ще постигнете подобряване на текстурата на лицето ви. Не са ви нужни излишни четки, масажни камъни и други. Можете да постигнете равномерно покритие на праймера само с пръсти. Освен че се нанася без допълнителни аксесоари, то приложението му се случва за секунди, така че да не губите излишно време в подготовка.