а ви е свързана с постоянно говорене по него.

За по-дълго здраве на батерията и производителност на телефона, новият апарат трябва да бъде зареден напълно първоначално, но не повече от осем часа. Това се прави с идеята за първоначално калибриране на батерията.

Новите смартфони работят с литиево-йонна батерия, които са с различни инструкции за зареждане. Те са създадени да започнете да ги разцъквате веднага щом отворите опаковката, така че не е необходимо дълго първоначално включване в контакта. Винаги преди първоначално безопасно зареждане четете инструкциите на производителя.

Съвети за удължаване живота на батерията

Защо оптимизация на батерията не е възможна? Веднага след покупка апаратът първоначално може да изкара с пълна енергия целия ден, но след няколко месеца това няма да е така. Основната причина е как работите с апарата си през работния си ден и през свободното си време.

Използвайте оригинално зарядно устройство, което ви е предоставено при покупка. Освен че ще си гарантирате, че няма да се стигне до износване на батерията, то ще си осигурите и бързо първоначално запълване на капацитета. Може да използвате и USB зареждане. 

Препоръчително е температурата при зареждане да не е екстремно висока или ниска. Резките разлики в градусите ще имат ефект върху дълготрайност на батерията на вашия телефон. Никога не оставяйте устройството си на слънце, под възглавницата, около печка на дърва и други сериозни източници на топлина. 

Напрежението на батерията е важно да е винаги налично. Ако я оставяте редовно да пада на нула процента, то рискувате нейната ранна повреда, като правилното зареждане е ключов фактор.

Не е препоръчително да ползвате телефона си по време на цикъл на зареждане. Ако пък се налага, то го правете за кратко време. Интензивната употреба загрява вашия смартфон. Тя също генерира топлина и цялата тази топлина заедно кара джаджата ви да се износва изключително бързо. Искате да слушате музика, докато почиствате? Или пък да довършите разговора с най-добрата си приятелка? Ще можете да го направите. Но оставете устройството си за малко настрана. 

Капацитетът на батерията намалява, когато се изтощава или зарежда. Не можете да предотвратите износването, но можете да го ограничите. Най-много износване се причинява от включване в тока на последните двайсетина процента. Това означава, че достигането до сто процента причинява около десет пъти повече износване, отколкото това до седемдесет. С други думи, тя ще издържа много по-дълго, ако зареждате до 100%, когато е абсолютно необходимо, и поддържате процентите между 20 и 80% през останалото време.

Може ли да ползвате всяко зарядно за телефон?

Важно е да използвате зарядното, която сте взели с телефона си, тъй като ще сте сигурни, че то е идеалното за него и няма да навреди на апарата. Ако пък нямате тази възможност, си закупете такова от трета страна, като внимавате употребата му да е позволена от производителя на смартфона ви. Един от начините за ускоряване на първоначалното зареждане на телефона е да включите самолетен режим. Това пести енергия, като автоматично изключва мобилните данни.