Вероятно сте забелязвали на повърхността на вашите дрехи едни пухкави топчета? Да, те са често срещани, ако облеклото ви е направено от синтетични и плетени материи. Въпреки че те не са признак, че блузата или пуловерът ви ще скъсат скоро, то те могат да развалят техния вид и съответно вашата визия. Тези досадни топчета правят облеклото ви да изглежда вехто. А вие със сигурност не заслужвате това. 

Как да се справите с тях? С пилинг. Той може да бъде ръчно почистване или е възможно да използвате електрически отстранител на топчета. Този пилинг на ръка може да се случи по няколко начина – със самобръсначка/бръснач или пък с малка ножичка. Ако използвате бръснач, то трябва да го приплъзвате внимателно върху материята, за да не я повредите безвъзвратно и да се наложи да се разделите с облеклото си. Това е лесен и бърз метод за поддръжка на дрехите. Както посочихме, друг ръчен отстранител може да е и малка ножичка. Този начин за пилинг е доста по-бавен, защото трябва да отрежете всяко топченце по отделно, което може да бъде изнервящо за мнозина. А и да се стараете да не прободете тъканта.

В грижа за текстила може ползвате и електрически уред за пилинг. На пазара се предлагат различни модели, но технологията на работата им е една и съща. Нужно е да прокарвате уреда над засегнатите участъци с кръгообразни движения и джаджата ще свърши всичко. Това е бърз метод за пилинг, който ще ви спести време и ще съхрани максимално тъканта. 

Домашни методи за предотвратяване на топчета

С правилно пране и съхранение на дрехите ви ще можете да предотвратите появата на топчета. Те са в резултат на търкането на тъканта в тялото ви, в якето ви или пък в някаква повърхност. Облекло, изработено от синтетика, е по-предразположено към образуване на топчета. Върху облекло, ушито от вълна или памук, е по-малко вероятно да се появат подобни несъвършенства.

За да не сте стигне до пилинг, то пристъпете към използване на омекотител. Той ще помогне на тъканта да не се разнищва и поврежда по време на носене. По същата причина избягвайте сушене на дрехи в сушилня, а и освен това тогава в тях се натрупва статично електричество. Сушете на простир с употреба на щипки. Няма по-добро от това вашите блузи, пуловери, тениски, панталони да изсъхват естествено на въздух. 

Следвайте стриктно онези инструкции за грижа на етикета. Там е посочено как една дреха трябва да се третира, за да се запази нейното качество на материята. Перете на ниски градуси с по-малки обороти. Разбира се, това зависи от нивото на замърсеност на облеклото, но се старайте да спазвате това правило, когато е възможно.

Препоръчително е да избирате дрехи от устойчиви тъкани, като вълна и памук. Така сте сигурни, че залагате на качество и облекло, което ще запази безупречен вид дълго време. А и няма да ви се налага да губите излишно време в пилинг по-късно. Тези тъкани са по-скъпи, поради това, че производственият им процес е по-сложен. Но веднъж закупили такова облекло, ще разберете, че инвестицията си е заслужавала.