Но се чудите как да пристъпите към сглобяване? Работата по сглобяването не е толкова сложна, колкото си мислите. Може да се справите лесно и бързо сами или пък с помощта на приятели. В следващите редове ще разберете как да извършите това сглобяване.  

Извадете елементите, които са нужни за сглобяването. Вероятно сте ги съхранявали в по-голяма чанта или раница, така че да ви е удобно да ги разнасяте по време на туризъм. Може и все още да са в транспортната опаковка. Подредете ги около вас и окомплектовайте еднаквите части. Така ще ви е по-лесно да ги виждате и да ги взимате по време на монтаж. 

Всяка шатра идва с инструкции за сглобяване, така че трябва да се запознаете с тях преди да стартирате работа. Монтажът варира според това какъв модел сте избрали за поставяне на открито. Ако вашата палатка е по-голяма, то трябва да потърсите помощ от приятел за лесно сглобяване. 

Ако вашият навес е с рамка, то хванете я за V-образната част в центъра и я разпънете, но само до половината. Поставете всички странични колчета. След като всички странични ъгли да прикрепени към рамката, то започнете разгъване. След като всичко е центрирано, то можете да поставите крачетата в почвата. 

След като вече сте на финала на това сглобяване, то поставете стените и аксесоарите, ако вашата шатра има такива. Поставете вътре всичко нужно за един страхотен аутдор къмпинг, като спален чувал, принадлежности за пикник сред природата, както и други предмети, нужни ви за оцеляване по време на лагеруване. 

Как да се грижите за вашата шатра?

За да се наслаждавате на нейните предимства по време на екскурзия например, то трябва да полагате грижи за нея. Разпъвайте я на подходящите за това места. Опитвайте се да не натоварвате страничните колчета, докато я разпъвате, тъй като това може да доведе до трайното им деформиране. 

Ако шатрата ви има ципове, то трябва да ги поддържате чисти, винаги когато я използвате след пътуване. За да сте сигурни, че те ще продължават да работят гладко, използвайте двете си ръце, докато ги отваряте или затваряте, при това действайте с бавни движения, особено при обикаляне на завой. 

Минимизирането на излагането на вашата шатра на жаркото слънце е ключов фактор за увеличаване на живота й. Препоръчително е да избирате сенчесто къмпинг място, където и да разпънете вашето къмпинг оборудване. С течение на времето ултравиолетовите лъчи увреждат найлона, правейки го сух и крехък, така че по-лесно ще се скъса. По същия начин не трябва да забравяте за градинската си шатра. Възможно е освен за планински туризъм да използвате и този предмет за парти в задния двор на имота си. Но не забравяйте да го приберете, когато гостите си тръгнат. Ако не го използвате, уверете се, че е опакован и съхраняван далеч от пряка слънчева светлина.