Всеки днес има в джоба си камера. Не е задължително да притежавате цифрова камера, за да запечатвате всичко от вашето ежедневие. Страхотното е, че мобилните телефони предлагат страхотно ниво на заснетата картина. Така че и те могат да ви свършат страхотна работа, дори и да сте професионалисти.  

Без значение дали говорим за лични кадри или пък заснето от апарати за видеонаблюдение, загубата на всичко е съвсем вероятно. Можете ли да направите нещо, за да се върне загубеното? И как е възможно това спасяване на данните?

За щастие, това възстановяване на запис е възможно. Можете да използвате няколко метода, за да върнете всяко изгубено, презаписано или изтрито видео от CCTV система. Ето кои са те.

  • Рекувери от резервни копия – ако имате настроена система за съхранение на резервни копия, възвръщането ще бъде като детска игра. Трябва само да разгледате за изгубеното и да го прехвърлите обратно на оригиналния диск или карта за съхранение.
  • Използване на софтуер за възстановяване на запис – в случай, че нямате система за архивиране, то използвайте онлайн приложение, предоставено от трета страна. Препоръчително е да използвате реномиран помощник, за да си гарантирате сигурност на данните. Нужно е да свалите приложението, да сканирате за възстановими данни, след като ги откриете, да ги върнете на желаното място за съхранение.

Важни моменти при връщане на запис от камера

То може да бъде труден процес. Ако нямате нужните познания, има голяма вероятност данните да бъдат повредени или безвъзвратно изгубени. Но пък вероятността върнатият файл да е с грешки е доста ниска.

Начини за загуба на запис от камера

Вариантите да сте се сбогували с данните от вашата цифрова камера са няколко. Трябва да минимизирате възможността от случването на някои от тях, за да може вашите файлове да са в безопасност и да се връщате към тях при нужда. Например:

  • Случайно изтриване на запис – ако без да искате натиснете бутоните shift + delete ще изтриете данните без архивиране или пък ако ги махнете по грешка от sd картата;
  • Възможно е при форматиране някои данни да изчезнат;
  • Възможно е и причината да е във вирус, превзел вашето смарт устройство;
  • Неочаквано спиране на захранването, преди да сте запазили своите файлове;
  • Изтрити файлове може да има и при преинсталиране на операционната система или при повреда на хард диск или външна памет;
  • Повредена sd карта също може да причини загуба на ценни снимки или видеа.

За да не се стигне до загуба на запис от камера, то трябва да спазвате добра техническа поддръжка на вашето устройство. Старайте се да правите архив на всички важни за вас кадри. Ако е нужно, съхранявайте ги на няколко устройства. Без значение дали на диск, флашка или пък външна памет – ако ги имате на поне две места, ще се сигурни, че вероятността да ги загубите ще бъде по-малка. Имайте предвид обаче надеждността на всеки носител. Потърсете информация кое или кои устройства биха ви свършили работа. Преценете и каква памет трябва да имат те, предвид размера на вашите файлове.