Едно полиране на вашите мебели с вакса за дърво освен, че ги защитава, но и га прави да изглежда изключително бляскави. Някои препарати, които можете да откриете в магазина, могат да съдържат химикали и аромати, които не искате в дома си, тъй като могат да повлияят на вашето здраве. 

С един съвсем кратък процес можете сами да си направите вакса за дърво – продукт, който е екологично чист, мирише приятно и може да се похвали с дълготрайност. 

За да стартирате този процес на самоделна направа на защита, то трябва да си подготвите четири съставки – пчелен восък, парафин, масло (може зехтин или пък кокосово) и етерично масло по ваш вкус. След като сте събрали нужните материали, то следвайте посочените по-долу стъпки за смесване. 

Започнете процеса по разтапяне на равни части пчелен восък и парафин на водна баня на котлона. Наблюдавайте с внимание. И двата продукта са запалими, затова е важно да следвате нашите инструкции за работа. Не загрявайте директно на котлона, както и не ползвайте микровълнова печка. След като восъците се разтопят, прибавете малко от избраното от вас масло. Ако сложите повече, вашата вакса ще е по-течна. Спрете котлона и оставете сместа настрани. Докато тя изстива, добавете няколко капки от любимото си етерично масло. Изсипете готовото количество в широк съд, по възможност да се затваря херметически, така че си осигурите по-дълъг срок на консервация.

Това е лесна рецепта, за изпълнението на която не са ви нужни кой знае какви материали, а самият процес по третиране е бърз. А и идеална за поддръжка на вашите ценни мебели.

Как да използвате вакса за дърво

След като вече знаете точния процес на действие с природни съставки, то е важно да знаете и как се случва обработката на мебелите. 

Втрийте този био продукт в дървесината с кръгови движения, като използвате мек филц, кърпа или стара дреха – не са ви нужни никакви по-специални инструменти. Оставете ваксата за дърво да изсъхне за около 30-тина минути. Използвайте втора кърпа и полирайте до блясък. Препоръчително е да нанасяте вакса на всеки шест месеца, за да поддържате нивото на влага на дървото.  

Можете ли да използвате вакса върху градински мебели?

Да, можете да използвате продукта върху всяка дървена мебел. С него може да третирате онези мебели, които са изложени на суровите атмосферни условия. С тях ще подобрите състоянието им, което може би не е толкова добро, предвид че са през повечето време от годината на открито. Лесно и бързо ще се справите с уврежданията, причинени им от слънчевите лъчи. 

С един процес на третирате ще скриете фините следи от надраскване и другите незначителни несъвършенства. Полирането улеснява почистването на прах от мебелите и добавя известна защита срещу влага.

Ще потъмнее ли дървото при този процес?

Краткият отговор е не. Продуктът няма да проникне в дървото и да го накара да изглежда по-тъмно. Ако видите потъмняване, то това е просто заради самия продукт за полиране. Това покритие на мебелите добавя още един слой защита. Може да се третира както нова дървена мебел, така и стара. Освен това не са ви необходими кой знае какви умения при изпълнението на този процес.