Може би за първи път чувате думата „dpi“? Какво означава тя? Не е нужно много обяснение, тъй като материята е разбираема дори за онези, които не са професионалисти, а любители. На кратко – под думата dpi се крие значението „точки на инч“. Dpi се ползва за измерване на чувствителността на оптичен и лазерен сензор на мишката на вашия компютър. Това число описва колко пиксела вашият курсор на мишка ще се движи по екрана и неговата отзивчивост при движение. 

По-високо число dpi означава, че той ще се движи с по-висока скорост и ще покрие повече разстояние на екрана с по-малко физическо движение. Може да се заключи, че dpi показателят влияе върху чувствителността и тази прецизност на вашата мишка, както и върху това колко гладко ще се движи курсорът. 

Можете ли сами да променяте този показател?

Разбира се. Чрез собствени настройки незабавно можете да регулирате скоростта на dpi показателя, както и неговата точност. Някои малки джаджи, особено тези за гейминг маниаците, са със специален дизайн, който включва бутони за незабавно управление на този сензор. 

Ако пък вашата мишка не е оборудвана с бутони за промяна на това измерване, отворете настройките на вашия компютър, изберете джаджата, която използвате, намерете „чувствителност“ и направете исканите промени. Можете да се справите само с натискането на няколко бутона, не са ви нужни кой знае какви технически показания, за да успеете да промените dpi на своята мишка. 

Разлики между гейминг и обикновената мишка

Въпреки че инсталацията на двата модела е почти идентична, то гейминг джаджите предоставят много предимства. Те биха били страхотна инвестиция, ако искате устройство, което да е по-удобно, по-издръжливо, има подобрена функционалност и е оптимизирано за по-висока производителност по време на игра. Не щадете средства в това да инвестирате в продукт, който ще ви осигурява удобство. 

С такава мишка може да работите, дори и ако не прекарвате време в игри. Освен всичко те са и много ергономични, благодарение на което няма да чувствате умора в китката, пръстите и дланта си. Дори и да я държите часове в ръката си, то няма да я почувствате скована, напротив – ще искате да продължите и още, и още. 

Множество модели имат и подсветка, както и екстра бутони, като всеки от тях е програмируем. Така че дори ако не сте геймър, може да ги настроите да ви помагат в ежедневната дейност пред синия екран, например да променят неговата резолюция.

Изборът на правилната периферия е ключов за вашата работа. Независимо дали си изкарвате прехраната с работа пред компютър или пък пред него прекарвате само свободните си минути, то е важно да сте се оборудвали добре. Правилната техника ще ви помага в ежедневните задачи – новите технологии са тук, за да ви бъдат от помощ.

От изключително значение е и как ще се грижите за нея. Постоянните профилактики са важни, за да може да се възползвате максимално дълго време от предимствата на своята техника. Доверявайте се на специалисти в диагностиката, за да сте сигурни, че всичко ще бъде наред. А и те са запознати с характеристиките на всеки уред, така че наистина ще са ви от полза.