Трябва да вземете под внимание малко важни инструкции, преди да стартирате мерене на своето кръвно налягане. Те ще ви помогнат за правилната диагностика. Методиката на действие е различна според това какъв уред сте избрали – механичен или електронен апарат. Освен това тя трябва да е правилна, за да можете да се похвалите с надеждност на резултата. 

Отпуснете се за 5-10 минути и не мислете за стреса, натрупан през деня. Мерете кръвното си поне 30 минути след хранене и пиене на кафе. Важно е да имате самоконтрол и да спазвате регулярност при меренето. И да спазвате нужните предпазни мерки, за да не се стига до там да имате проблеми с вашето кръвно налягане. 

Поставете електронния уред на ръката си. При натискане на бутон маншетът ще се надуе сам. След това въздухът ще се изпусне автоматично. Погледнете екрана, за да видите резултата. Запишете го с точност във вашия дневник, където записвате историята на измерванията.

Как се мери кръвно с механичен апарат

Важно е да се отпуснете и да се опитате да изчистите съзнанието си, да се успокоите, докато сте седнали удобно. Повдигнете лявата си ръка на нивото на сърцето и я поставете на стабилна повърхност. Увийте маншета около ръката си, като внимавате да не е твърде стегнат. Трябва да можете спокойно да мушнете пръста си под него, за да можете и лесно да пъхнете диска на стетоскопа. Разположението му трябва да е на един пръст над лакътя. Сложете слушалките в ушите си. Надуйте маншета, използвайки помпичката. Помпете бързо.  Разхлабете леко вентила на устройството и бавно изпуснете малко въздух от маншета.

Когато изпуснете въздуха от маншета, ще започнете да чувате ударите на сърцето си. Слушайте внимателно първия звук. Проверете отчитането на кръвното налягане, като погледнете показалеца на циферблата. Това число е вашето систолично налягане. В един момент ще спрете да чувате ударите на сърцето си. Отново погледнете показанията на вашия апарат. Това е вашето диастолично налягане. 

Причини за високо кръвно налягане

Причините вашите показания да са извън нормални стойности могат да бъдат различни. От наследствено състояние до резултат от стрес или неправилна диета. Не само препоръчително, но е и наложително да направите лекарска консултация, за да се разбере източникът на високото ви артериално налягане. Сърдечният лекар ще ви даде повече информация за всички рискове, които се крият зад проблема, и начините за превенция на евентуално задълбочаващо се състояние. Той правилно ще разчете вашите симптоми и заедно ще намерите решение за вашия по-здравословен начин на живот.

Как да изберете електронен апарат

Когато избирате малък електронен уред, обмислете няколко негови особености. 

  • Големина  – трябва да изберете електронен апарат по ръката си. Показанията могат да бъдат неточни, ако маншетът е твърде голям или пък стегнат за вас. Аномалии в резултатите не са ви нужни.
  • Цена – всеки може да отдели различна сума за покупката на подобен електронен апарат. 
  • Цифров или аналогов екран – индикаторите трябва да са ясни, за да може да ги отличавате без проблем.
  • Звук – по-комфортно ще ви е да чувате своя пулс, докато работите с вашия електронен апарат за измерване на кръвно налягане.