Ето какво трябва да правите веднъж месечно за почистване на вашата пералня:

Много от по-новите модели уреди имат специална програма за почистване. В нея предварително е зададено времето, температурата, оборотите и всичко, което трябва да направите, е да добавите почистващ препарат, като белина. Ако пък вашата машина няма така функция, то можете да изсипете до максималната линия на дозатора белина и стартирайте нормален цикъл с гореща вода. 

Ако е нужно допълнително изплакване, пуснете още един цикъл. Почистете идеално и чекмеджето с дозатора. Поставете го в пералнята, когато е напълно изсъхнал. Накрая подсушете барабана с мека кърпа. 

Докато белината може да се ползва за почистване на мухъл и бактерии в барабана и във всеки маркуч, то тя не може да се справи с котлен камък и мазни отлагания от омекотителя, например. Затова трябва да прибегнете до почистване със специални препарати, които са различни от тези за отпушване на запушен маркуч или канализация. Извадете всички възможни филтри, за да ги почистите добре. 

Алтернативен метод за хигиенизиране на пералня

Малко количество сода и оцет също могат да свършат доста добра работа за почистване. Смесете ¼ часа сода за хляб и ¼ вода и добавете сместта в дозатора. Използвайте четири чаши бял оцет, не винен. Изсипете оцета в барабана. Пуснете цикъл с висока температура.

Може ли оцетът да повреди вашия уред?

Оцетът е безопасен за почистване, но само в умерени количества. Продължителната му употреба може да повреди гумените уплътнения, накрайници и маркучи и да се стигне до нужна от по-голям ремонт. Така че не правете редовна профилактика с него. Ако пък предпочитате да го ползвате, нека той да е бял дестилиран, тъй като този вид съдържа по-ниска концентрация на оцетна киселина. 

Как да предотвратим миризмата в пералнята?

Заедно с редовното почистване, създайте си навик да оставяте вратичката на машината открехната и дозатора след всяка употреба. Така ще намалите шанса от развитие на плесен, която носи неприятната миризма. 

Изваждайте веднага дрехите, които сте изпрали. Влагата, която се освобождава от тях, също е една от причините за неприятния аромат. При наличие на животни вкъщи, се старайте да отстранявате възможно най-много косми от облеклото си преди да го перете. Използвайте някаква подложка, за да попречите на животните да влязат в барабана.

Изсушавайте гуменото уплътнение на вратичката на вашата пералня и проверявайте дали в него няма заклещени разни малки предмети, като стотинки, опаковки от бонбони, та дори и чорапи, салфетки. Старайте се да хигиенизирате дозатора веднъж на 2-3 пранета. Чистете го скоро след пране, когато залепналите перилни препарати ще се отстранят по-лесно. 

Колко често трябва да чистите пералнята?

Това почистване трябва да се случва веднъж месечно. Това трябва да се разглежда по-скоро като превантивна мярка, отколкото като нещо, което трябва да направите, за да разрешите вече проблем, който се е създал. 

Ако забележите, че облеклото ви след пране не мирише на толкова добре, колкото трябва, то е време да се захванете за работа и да се погрижите за състоянието на вашия уред.