Тази електронна система за стабилност (ESP) е функция за сигурност, която е неизменна част от повечето нови модели автомобили. Нейната главна цел е подобри състоянието на вашия автомобил на път, чрез откриване и намаляване на загубата на вцепление на гумите. Когато програмата ESP засече загуба на управление, тя автоматично прилага спирачка, за да помогне на водача да задържи колата на пътя. 

Колко е важен ESP?

Накратко, действието на ESP е от особена важност за безопасността на вашата кола по време на пътуване, особено ако шофирате в условия, които са навън. Ако избягвате потенциална катастрофа с внезапна маневра или сте изненадани от непредизвикана загуба на сцепление върху хлъзгава пътна настилка, ESP ще се намеси, за да ви помогне, за да поддържате контрол над вашия автомобил. Така ще се спасите от въртене на гуми, което често може да бъде твърде опасно.

Разлика между тракшън контрол и ESP?

Двете програми са почти едни и същи, но предоставят различни функции за вашата кола. Въпреки че са функции за повишаване сигурността на превозното средство, те се фокусират върху различни проблеми.

Вместо да спира колата ви от плъзгане или завъртане, тракшън контролът е проектиран да даде на задвижваните колела на вашата кола повече сцепление при мощност, т.е. триенето да е по-голямо. 

Други съвременни функции за безопасност освен ESP

Новите системи, които са в помощ на шофьора, са технологични иновации, чиято цел е да издигнат сигурността на автомобила при шофиране на превозно средство. Ето повече информация за някои от тях:

  • ABS – помага за предотвратяване на блокиране на колелата на автомобила
  • Адаптивни светлини – фаровете се движат спрямо движението на волана
  • Информация за заледяване – информира ви, че температурата е близо или под нулата, което може да повлияе на условията на пътя. 
  • Камера за задно виждане – тя показва доста пространство зад автомобила ви на заден ход, дори и през нощта. Но какво не прави? Гледката може да не е ясно, ако камерата е замърсена от сняг, мръсотия или пряка слънчева светлина.
  • Паркинг сензори – информира ви за близки предмети около колата ви, докато паркирате.
  • Камера за странично виждане – показва ви разширен поглед на лентата до вас, когато използвате мигач или когато активирате функцията ръчно.
  • Програма, даваща информация, че навлизате в другата лента – работата й е да ви отклони леко, ако се насочите в друга лента. Лесно се отменя при леко завъртане на волана. Недостатък на функцията е, че няма да работи, ако линиите на платното са бледи или покрити със сняг или мръсотия.

За какви функции за безопасност трябва да следите по покупката на кола втора ръка?

Употребяваните коли често са най-добрият вариант, когато имате ограничен бюджет, а е време да смените автомобила си. Но това, че вие не сте първият им собственик, не означава, че трябва да пренебрегвате някои основни функции за безопасност. Кои са те? 

Новият ви автомобил като минимум трябва да притежава система против блокиране на спирачките, въздушни възглавници, предпазни колани и работещи светлини. Те са жизненоважни, за да сте сигурни, че сте защитени, докато сте в автомобила си по време на път.