Благодарение на усилвателите за кола ще можете да слушате музика по-силно и да подобрите звуковото изживяване, докато шофирате. Инсталирането на тази система може да се окаже трудна задача, ако не сте достатъчно запознати с тази технология, но с няколко съвети можете да пристъпите към свързване и да се справите в рамките на няколко часа. 

Как да започнете този монтаж? Следвайте посочените от нас няколко лесни стъпки. Намерете подходящото място във вашата кола, където да монтирате новата джаджа. Прокарайте нужните кабели от комплекта по най-прекия път, така че да ги свържете лесно към захранването и стерео системата. След като включите всички кабели в съответните им букси, регулирайте настройката за сила на издавания звук, за да предотвратите странични шумове и завършете инсталацията. Жаковете, т.е. aux входовете, служат, за да включите вашите mp3 плейър, CD плейър или други устройства, които да минат през уреда. Докато работите, е важно вашата кола да е изключена от захранването. 

За какво е нужен усилвател за кола?

Тези системи увеличават звуковите сигнали, за да подобрят изхода на високоговорителите. На свой ред, тази мощност увеличава силата на звука, който високоговорителите произвеждат, подобрявайки цялостното аудио изживяване в колата. Така че ако искате да слушате любимата си музика по-силно и с по-добро качество, този малък уред е за вас.

Къде се монтира усилвател за кола?

Всеки производител на подобен уред за кола дава препоръки за неговия монтаж. Независимо къде е монтиран, е важно да се уверите, че той със сигурно захващане, тъй като може да се разхлаби при инцидент и да нарани някого. 

Той трябва да е на поне 1 метър от стерео уредбата, за да се избегне шумът, излъчван от електрическата система на автомобила. Уредът може да попречи на радио честотата.

Едно от най-популярните места за инсталиране е в багажника на кола. Плюс е, че тогава ще имате повече място, ако искате по-голяма джаджа. Така че имате и лесен достъп до контролите. Ако пък решите да го поставите под пасажерската седалка, ще можете да използвате по-къси свързващи кабели. Така няма и да жертвате товарно пространство. Възможно е да го монтирате и на пасажерската врата. Тогава за да боравите с него, няма да се налага да сваляте седалка или да се отваряте багажника. Можете също да използвате и по-къси проводници, освен това ще сте по-близо до предните тонколони. Минус на този вариант е, че това място е удобно само за по-малки уреди. 

Как да не монтирате усилвател?

Никога не го монтирайте с главата надолу, тъй като разсеяната топлина ще се излъчва обратно в него. Уверете се, че има достатъчно място за свързване на кабелите и регулиране на контролите.

Никога не монтирайте уреда директно към метално шаси, тъй като ще си докарате проблеми с шума, заради трептенията по време на шофиране. Използвайте гумени уплътнители при прикрепяне. 

Разлика между буфер и усилвател?

Буферът е неразделна част от усилвателя. Той увеличава амплитудата на сигнала, докато буферът просто го копира. Ето защо машинката да се използва за увеличаване на силата на звука, докато буферът се използва за предотвратяване на загуба на сигнал.