Изработката на дефлектор за климатик не е толкова трудно, колкото звучи. Но преди да ви представим инструкции, които да ви помогнат в задачата, то нека ви дадем повече информация за това какво е това нещо „дефлектор“. 

Това е приставка, която често се изработва от пластмаса, която се поставя върху вентилационния отвор на климатика и се използва за отклоняване на въздуха, който излиза от него. Подобни приставки за регулиране на този въздушен поток могат да се поставят на климатици, без значение от това къде са монтирани те.

Тъй като в условията на вашия дом не бихте се справили лесно с обработката на твърдата пластмаса, то можете да използвате други материали, като по-плътен картон, ако ви се намира такъв. За изработка имате нужна още от тиксо и ножица. Изрежете картона, за да съответства на размерите на вентилационния отвор. Дефлекторът за климатик е с проста конструкция, но с висока ефективност и лесна изработка. 

Трябва старателно да прикрепите картона към отвора на вентилацията. Трябва отворът на уреда да е добре запечатан от всички страни, за да се насочва този директен поток от въздух на където желаете. Можете да поставите декорация на вашето изобретение, така че да се връзва с интериора на вашия дом. Да, обикновеният картон не е симпатичен на никого. Можете да го разнообразите, добавяйки няколко лепенки, изкуствени цветя или пък някакви висулки. С тази творческа част може да развихрите въображението си. Давайте, направете сами тази изработка.

Основни функции на този домашен дефлектор за климатик

  • Не позволява на въздушната на въздушната струя да бъде насочена към растенията у дома или към вас. 
  • Не позволява климатичната система да духа директно срещу пердетата или завесите ви, което може да бъде доста разсейващо.
  • Той е с такъв дизайн, че да се използва за насочване на въздуха към центъра на стаята. Така се установява по-добър температурен баланс на стайната температура, както и поддържането на добро ниво на влажност в помещението. 

На пазара могат да бъдат открити множество видове малки помощници за разсейване на течението, ако не желаете да се справите с изработката на такъв сами. Те варират според това какъв е вашият климатик и каква е неговата големина, както и според това къде е разположен, например на тавана, на стената или пък в близост до пода. Предимствата на един дефлектор са много, а неговата изработка не е толкова сложна – можете да се справите с изработката и сами. 

Възможно е тази джаджа, която дори може да измайсторите без чужда помощ, да ви изглежда елементарна, но всъщност върши доста работа за насочване на проточен въздух. Тя може да ограничи появата на по-топли и на по-студени места във вашето помещение. Всеки е страдал поне веднъж от неприятното течение, което може да бъде резултат от студената струя на климатика. Чувството е сякаш стоите пред широко отворен прозорец. С помощта на една малка плоскост ще забравите за това неприятно чувство, което е сякаш стоите изправени пред хладилна спирала.  

Можете ли да спестите енергия, инсталирайки подобна джаджа?

С помощта на инсталацията на вентилационни дефлектори, с чиято изработка може да се справите и сами, можете да насочвате въздушния поток по начини, които ви осигуряват удобство и ви спестяват от сметки за ток. Например, когато вентилационните отвори са под спалнята ви, използвайте дефлектор, за да насочите въздуха навън, нагоре или настрани, така ще ограничите разпръскването на студа или топлината, преди да достигне стаята.