температура.

Ето кратко ръководство за монтаж на нагревател с малък резервоар – един от най-удобните малки уреди у дома, който ще допринесе за ниските ви сметки за електричество, особено ако домът ви има топлоизолация.

Като първо нещо, което трябва да направите, е да спрете водоснабдяването на мястото, където ще правите монтаж. Трябва да източите системата и да оставите крановете отворени. След това ще трябва да се уверите, че има достатъчно място под мивката ви, за да поставите новия бойлер. Свържете резервоара към главната тръба, заедно с това подсигурете тръбите за топлата и студената вода. Ако не сте сигурни, че можете да се справите сами с този монтаж, то потърсете помощ от водопроводчик.

Видове нагреватели за вода

Тези електрически уреди могат да се класифицират в три раздела:

  • Конвенционален резервоар – събира водата в резервоар с изолация, топли я и я съхранява за бъдеща употреба. Когато водата се източва, нова влиза в системата и нагряването започва отново. Този цикъл е безкраен. Подобен резервоар може да издържи от 10 до 12 години след първоначален монтаж при ежедневно използване. Важно е да го почиствате периодично от отлаганията.
  • Нагревател без резервоар – тези устройства нагряват водата, докато преминава през системата. Това устройство също може да се похвали с инсталация без излишни усилия и икономичност, тъй като загрява колкото литра течности са ви нужни. Често на пазара може да бъде открит газов вариант.
  • Хибридни бойлери – използват индиректен метод за нагряване. Докато другите две използват газ или електричество, а защо не и соларен панел за генериране на топлина, този хибрид я изтегля от въздуха около машината, повишава температурата и я избутва в резервоар.

Всеки един от изброените уреди се нуждае от редовно обслужване, за да ви служи дълги години. 

Кой тип нагревател е подходящ за монтаж във вашето домакинство?

Трябва да имате предвид размера на вашето домакинство. Вашите тръби позволяват ли достатъчно налягане? А колко хора ще използват топла вода ежедневно? Зависимост от отговорите на тези въпроси, то трябва да прецените кой вариант ще бъде най-удобен за вас, за да може да се похвалите с топлинната ефективност на вашия дом.

Струва ли си да се инвестира в монтаж на нагревател?

Предимствата на подобен уред са много, затова не се бавете да пристъпите към монтаж. Ще имате удобен достъп до постоянно течение на топла вода, пести енергия, което пък пести пари на вас, не заема и излишно място във вашата кухня или баня, напротив – един нагревател може да допълни интериора на помещението, в което ще го инсталирате. 

Имайте предвид, че за да си спестите допълнителните разходи по поддръжка и евентуална поправка, то трябва да извършвате редовна профилактика. Да премахвате варовитите наслагвания, които се натрупват заради твърдата водата.

Развиват ли висока температура?

Зависимост от модела, който сте избрали за монтаж, температурата, която може да се достигне, може да варира. Въпреки че подобен нагревател е създаден, за да топли водата, то тя не трябва да завира.