Тази функция може да се получи и с активиране на безконтактни разплащания през Apple Watch, който, разбира се, трябва да е свързан с Apple Pay. Въпросът, на който следва да отговорим първо, разбира се, е „Как се използва?“ приложението Apple Pay.

За начало е нужно да влезете в менюто Портфейл на своя iPhone, където ще трябва да запазите приложенията или картите си за разплащане, било то идващи от самия Apple, или от други банки и провайдъри. Самото добавяне на кредитни карти, дебитни такива или други методи за разплащане се извършва в Портфейл като изберете добавяне и въведете данните на системата за разплащане, която искате да използвате.

Как да променим основната карта?

На въпроса „как да променим основната карта“, от друга страна, има лесен отговор. Още от менюто Портфейл ще видите функция за избор на основна карта, чрез която искате да се извършват мобилни плащания.

Използване на Apple Pay

Apple Pay е достъпен за използване във физически магазини и онлайн. С него можете да плащате по няколко начина. С всички тях имате голямо ниво на сигурност. Това става, защото при приложенията се използва специфична идентификация. Тя е индивидуална и трети лица нямат достъп до нея.

Едната възможност да платите е чрез Face ID. Когато сте готови за плащане, просто трябва да щракнете два пъти на странични бутон. Ще ви излезе картата по подразбиране. После поглеждате телефона си за идентификация или въвеждате паролата си. Оставяте горния край на телефона в близост до четеца на карти. Когато транзакцията се обработи успешно, ще видите отметка или надпис „Готово“.

Освен това могат да се извършват разплащания и с Touch ID. За да направите това, просто сложете пръста си върху Touch ID и дръжте своя iPhone (главно горната му част) в близост до четеца на карти, докато не видите отметка или надпис „Готово“.

Разбира се, не винаги искате да плащате с картата, която е по подразбиране, така че има и опция да я смените. За целта, когато видите картата по подразбиране, кликнете на нея и ще ви се появят другите карти, които са въведени и от които можете да изберете. Идентификацията отново може да се осъществи чрез Face ID, Touch ID или чрез личния ви код.

Самото добавяне на дебитни и кредитни карти за плащания се извършва в меню Портфейл, където ще ви излезе опция Добавяне на карта. На екрана ще се появят стъпките, които са необходими, за да добавите и активирате своята карта (или банкова сметка). След това ще е нужно банката, издател на картата, да удостовери, че наистина имате право да използвате тази карта за разплащания чрез идентифициране на самоличността ви. Тази стъпка е последната, преди картата да бъде добавена новата ви карта и да можете да извършвате разплащания с нея по някой от горепосочените методи.

Транзакции с Apple Pay отговарят на високи стандарти за безопасност. Програмистите ги криптират, а самата информация не се съхранява в сървърите по начина, по който излиза при вас. За да осигурят висока сигурност, от Apple са включили преобразувана криптирана форма. За да позволят разплащания, те са включили системата NFC (Near Field Communication). Тъй като механизмът става с тази система, единствено в непосредствена близост, то имате значителна защита. Освен това са включени опции за въвеждане на идентификация от ваша страна (чрез Face ID, Touch ID или личен код).

Всичко това означава, че употребата на системата Apple Pay е особено лесна, ефикасна и сигурна, а вие можете да се възползвате от това и да плащате директно през телефона си навсякъде, където се приемат плащания по този метод, било то в дигиталното, или във физическото пространство.