Вие, като родители, трябва да ги предпазите от някои видове сайтове. Това може да са зловредни такива, измамни, съдържащи материали за възрастни и т.н. Когато приложите осъществяване на родителски контрол, това ви позволява да защитите своите деца. Особено когато те се сблъскват с опасностите при използване на интернет за деца.

Мониторинг с приложения

Има много приложения за мониторинг на дигиталната активност на децата. Ако искате да ползвате такива, трябва да изтеглите едно и също приложение и на двата телефона (родителския и детския). След това ги свързвате, следвайки описаните стъпки, за да можете да осъществите достъп до опциите за родителски контрол през приложението. Когато инсталацията приключи, идва време да активирате устройството. После вече е готово за поставяне на филтър за уебсайтове и софтуери или да извършвате блокиране на дадени дейности, включително изтегляне на приложения, плащане през детския телефон, посещение на определени сайтове и т.н.

Други опции

Някои смартфони имат вградени опции за родителски контрол. Такива, обаче, няма да откриете при всички. Повечето от тях имат настройки (Settings), които може да или да не позволяват подобна функция.

Не забравяйте – някои приложения на телефона, като YouTube, са включили специфични опции за използване от деца, при което родителят може да следи, контролира и ограничава достъпа на децата до даден тип съдържание, определени потребители, качващи такова, и други.

Но най-удобният и удачен вариант си остават специализираните приложения за осигуряване на решения за контрол над детската активност в интернет. Особено важно е това, що се отнася до опциите за разплащане, за достъп до някои видове софтуери и потенциално зловредни, опасни сайтове или такива със съдържание за възрастни.

Ограничаването на дейността чрез тези приложения може да се наглася спрямо значителни опции за индивидуализиране и промяна на настройките и опциите пред детето в интернет. По този начин извършването на родителски контрол над онлайн активност, извършвана от деца в онлайн пространството, може да бъде значително улеснено, оптимизирано и нагласено по начин, подходящ за различни възрасти. Може да се адаптира и променя, да се наглася спрямо възрастта на детето и потенциалните опасности, които съществуват или ще съществуват в бъдеще.