Ако искате да разберете модела, ще е нужно да проверите допълнително. Все пак моделът лаптоп е много лесен за забравяне. Не е от първостепенно значение да го помните. Понякога, обаче, може да ви трябва. Такава нужда може да срещнете при проблеми, които изискват идентификация за лаптопа. Включително и сериен номер. А самите причини зад тази необходимост могат да имат нещо общо с поддръжка, сигурност и т.н.

В тези случаи можете да използвате няколко варианта да намерите информация за проверка на какво е устройството. Най-лесният начин би бил ако сте запазили кутията на устройството и проверите нейните етикети, за да видите къде е описана тази информация. Там би трябвало да бъде записан и неговият сериен номер.

Софтуерни методи

Но има и някои софтуерни методи за осъществяване на същата цел. Лаптопите (както и настолните компютри) разполагат със старт бутон. Да, той вече може и да не се използва с напълно същото приложение, както някога, но не престава да бъде част от десктопа и лентата с икони, понеже има съществени функции. За проверка можете да натиснете върху старт иконката и да изберете настройките.

В настройките обикновено има меню, което бива озаглавено с имена от типа на „Home“ или други подобни, в зависимост от операционната система и структурирането на менютата. В това меню, което често е първото, отварящо се в настройките, е описано името на устройството ви, като някъде около него би трябвало да е разположено и наименованието на специфичния вид устройство.

Ако моделът не е описан там, другата ви опция е да откриете менюто за системна информация и настройки. Често то бива озаглавено просто като „System“ или нещо от същия род, отново в зависимост от устройството. Когато влезете в него (отново от настройките на лаптопа), то можете да видите какъв модел е той, което обичайно е описано някъде в самото начало на това системно меню.

Друга възможност за проверка

В случай, че не го пише и там, потърсете меню, озаглавено с име от типа на „About“. Тук са описани всички спецификации на устройството ви, включително модел, име на устройството, процесор, RAM, вид система, ID (или сериен номер) на устройството и други спецификации. Отлична стъпка би било да влезете в това меню, без значение дали знаете типа устройство, или не, и да си запишете серийните номера (понякога надписани като ID), за да разполагате с тях извън устройството в случай на нужда, особено ако загубите устройството или то бъде откраднато.