Все пак идеята им е да ви позволят максимално преживяване и възможно най-добри характеристики. Същото важи и когато имате смартфон и Smart TV. В случая със смарт телевизор, обикновено имате опция за гледане на клипове от мобилен телефон посредством безжично свързване.

Възможни опции за свързване

За целта съществуват няколко опции. Една от тях е споделяне на екрана, което обичайно е в меню настройки на даденото приложение или клип, който гледате. Чрез споделяне на екрана, когато вашият Smart TV е с включени функционалности, можете да прехвърлите това, което виждате на екрана на смартфон, върху телевизионния екран. Друга подобна опция е мироринг, която, по същество, представлява почти същото. Повечето приложения я предоставят с английското ѝ наименование screen mirroring, така че ако го срещнете, то ще ви позволи да свържете своя смартфон със своя Smart TV.

Стрийминг и други приложения

Освен това връзка между смартфон и телевизор можете да създадете и със стрийминг на данните от вашия смартфон към почти всеки модел Smart TV. Обикновено стрийминг пускате със специфични приложения, като някои от тях – като YouTube – имат директна опция, която ви пита дали искате да се прехвърлите към екрана на телевизора, когато засече такъв. Естествено, ако не го засича, вие можете ръчно да зададете изображенията на вашия смартфон да се проектират на екрана на телевизора.

Някои видове приложения, като Chromecast, позволяват да разглеждате широко разнообразие от данни от телефона на своя Smart TV. При тях може да се пусне видео, да гледате социалните мрежи или да се ровите из интернет. С това можете да използвате телевизора, за да гледате на по-голям екран, докато ще ви е и по-удобно.

Използване на смартфон като дистанционно

В допълнение, редица производители са интегрирали и опция за използване на почти всеки смартфон като дистанционно. За целта обикновено са включени специализирани програми (от рода на „Remote“ или подобни, в зависимост от телефона), но при някои модели смартфон ще трябва допълнително да си изтеглите приложение на дистанционно, за да го използвате със своя Smart TV. Изтегляте го и после трябва да въведете модела и марката на телевизора. Също е нужно да настроите приложението на телефона (описано в приложенията по доста лесен начин). Веднъж свършили това, вече сте готови да го използвате, без да имате нужда от каквито и да било друго.

Не на последно място, телевизорът може да бъде свързан към телефона (и обратно) посредством помощта на Wi-Fi мрежа. За целта е нужно телевизорът да е включен към нея, като същото е валидно и за смартфона, който ще използвате. След като двете устройства са включени към мрежата, трябва да влезете в настройките за споделяне и да изберете свързване (от телефона) на мобилното устройство към смарт телевизора. Веднъж свързани, двете устройства могат да обменят данни, без да са необходими специфични условия за това, тъй като се използва безжично споделяне чрез Wi-Fi мрежата.

Обърнете внимание, че самите специфики на свързването (като наименования на настройките и структурирането на менютата) зависят от вида смартфон и вида Smart TV, тъй като всеки производител интегрира тези функции по различаващи се начини. Съответно, следвайте главните стъпки от статията, нагласяйки ги към частния случай на вашите устройства. Това ще ви позволи да откриете най-удобния, бърз и лесен начин да споделяте съдържание от своя смартфон към който и да е Smart TV.