е важно да се справите с неговото премахване навреме.

Въпреки че има десетки различни видове мухъл и плесен, всички те имат две общи неща – първо, тяхната мисия е да усвояват органичния свят около тях, и второ, че те се нуждаят от влага, за да могат техните малки храносмилателни ензими да работят. 

Защо се появява мухълът?

Мухълът е форма на гъбички, които разграждат мъртвите органични материали. Обикновено се появява на места с много влага. Обичайно е да го забележите върху вашите стени, фуги или ъгли, тъй като домът ви предлага висока влажност, топъл въздух, слаба вентилация и материали, с които той да се храни, като тапети, дърво, мазилка и килими. Освен че е неприятен на вид и може да развали интериора ви, мухълът има неприятна миризма. 

Гъбичките ще продължат да се развиват, докато не прибегнете до тяхното премахване и отстраняване завинаги. Ако не успеете да се справите сами, потърсете професионално решение, особено ако влагата идва от течащ покрив, разбити прозорци или пък спукани тръби. 

Как да се справите успешно с мухъла?

Вашият дом е мястото, където трябва да се чувствате защитени. Така че се уверете, че знаете с каква защита да подходите. Смятате, че може да използвате само един вид препарат или пък белина? Не, не пазара могат да бъдат открити различни ефикасни методи за почистване. 

От съществено значение е да носите защитно облекло, докато третирате засегнатите места. Гумени ръкавици, предпазни очила и маска за устата са достатъчни, за да се предпазите, докато сте се заели с важното премахване.

Как да предотвратите появата на гъбичките?

За да не се стигне до ново премахване на мухъл, то трябва първо да ограничите възможността за неговата повторна поява. 

Ограничете максимално влажните и тъмни пространства, така че оставяйте прозорците в дома си отворени, когато е възможно. Позволете на естествената светлина и чистия въздух да си свършат работата. 

Погрижете се за премахване на влагата, като се справите с конденза, спуканите тръби, капещият дух и т.н. Автоматичните абсорбатори за влага също могат да помогнат. 

Чистотата е ключов фактор. Редовното почистване е от съществено значение за предотвратяване на развитието на гъбички. Не забравяйте редовно да миете и почиствате органичните материи, като дървената ламперия или пък дивана ви от естествена кожа.

Уверете се, че домът ви е добре проветрен. Вентилацията ще бъде вашият спасител, когато става въпрос за премахване на влагата.

Кажете сбогом на мухлясалите неща, като килими, завеси и т.н. Понякога най-доброто нещо, което можете да направите за премахване на гъбичките, е да се сбогувате със засегнатите предмети. Често няма как да ги спасите. 

В подходящата среда не дишащата шпакловка може да доведе поява на гъбички, тъй като задържа влагата. Решението е да използвате специализирани бои, латекс или грунд, които да ограничат това.