С него можем да си осигурим коригиране на недостатъци, изравняване на тена, потъмняване на кожата. Можем да прикрием пъпки и петънца, да скрием порите и да си осигурим по-сияйна кожа. Правилното му слагане, обаче, понякога е цяло изкуство. Това е и една от причините мнозина да се насочват към професионално нанасяне на фон дьо тен за специални поводи. Но можем да се приближим до тези резултати и у дома. Ето как.

С какво се нанася?

Първо, нека поговорим за необходимите инструменти. Разбира се, трябва ни фон дьо тен. Но също така ни е нужна и гъбичка за нанасяне, която е мека и попиваема, но също така бързо и удобно се чисти. Има редица подобни специализирани гъбички. При това, този тип инструмент позволява различни техники на прилагане на грима към кожата. Допълнително, чрез нея се извършва и смесване на гримове, когато искаме да постигнем определен ефект, включително опушен. Друг вариант е да използвате четка, специално създадена за гримиране с изкуствен тен.

Стъпки при нанасяне

  • Първата стъпка при поставянето на този вид грим е да подготвим кожата. Тя трябва да е чиста и подсушена. Следващите стъпки включват нанасяне на основата, което може да се извърши и чрез специални инструменти за нанасяне. Това се нарича подготовка на основата и лежи в същността на правилно осигуряване на база, върху която да нанесете грима.

  • След това идва избор на вида фон дьо тен, който искате да сложите днес. Някои дами предпочитат един-единствен нюанс, докато други имат няколко различни. Съответно, ако ползвате няколко вида тен, изберете кой искате да приложите днес. Можете и да използвате инструменти за смесване, за да смесите два нюанса и да постигнете различни резултати.

  • Сега вече е ред да нанесете самия грим. Потупвате нежно с четката по кутийката или изстисквате част от продукта върху гъбичка. После поставяте върху кожата, като се стараете на извършвате правилно движенията – от средата навън и кръгообразно. Що се отнася до продължителност, няма определени правила. Можете да си оставите колкото ви е нужно време, спрямо това колко умело се справяте с нанасянето. Уверете се, че минавате по долния ръб на долната челюст. Така избягвате неприятни ефекти на резки преходи между естествения тен на кожата си и вашия грим.

Ако искате да нанесете крема само върху определени места, където да коригирате недостатъци, отново използвайте гъбичка или четка. Само че този път изберете фон дьо тен, който е близък до естествения цвят на кожата ви. После, по гореописания начин, нанесете само върху нужните места. Постарайте се да разнесете и съвсем леко по околната повърхност. Така постигате еднородност на цвета между нанесения грим и кожата ви около местата, където сте поставили фон дьо тена.

Обърнете внимание, че когато нанасяте грим само за прикриване на несъвършенства, изборът на неподходящ цвят ще доведе до неприятно несъответствие. Тоест, на мястото, където сте наложили своя изкуствен тен, кожата ще изглежда по-различна от областта наоколо. Затова посочихме, че трябва да изберете по-естествен за кожата ви цвят. Можете да го разнесете с гъбичка, с четка или дори с клечка за уши. С избрания от вас инструмент разнесете грима не само по мястото, но и леко около него, за да смесите двата цвята.