Всеки собственик на жилище е бил изправен някога пред дилемата нагреватели за вода или бойлер да инсталира в дома си. Кое е най-доброто решение? Има няколко фактора, които трябва да вземете предвид, преди да направите избор. 

Целта и на двата уреда е да ви осигурят топлата течност, но те работят по различен начин. Бойлерът е голям уред, който с помощта на електричество, загрява течността за вашите ежедневни домакински нужди. Обикновено е монтиран в банята или мокрото помещение, заемайки доста пространство. 

Нагревателите за вода са по-малки уреди, предназначени да ви осигуряват топлата течност само когато имате нужда от нея, т.е. тя се загрява, докато преминава през машината. Те обикновено са подходящ избор за кухня, тъй като достигат необходимите градуси бързо, за да измиете мръсните съдове само за няколко минутки. Техният монтаж е доста по-лесен и бърз без значение от крана за мивка, с който разполагате.

По отношение на цената – тези нагреватели за вода са по-икономично решение от бойлерите. Въпреки това, ако имате нужда от топлата течност в големи количества или за повече време, то тогава е по-практично да инвестирате в бойлер. Различни модели на проточни смесители може да разгледате на 4sales.bg.

Как се монтира нагревателят?

Преди инсталация прочетете инструкциите за настройка и употреба на онзи проточен смесител, който сте закупили, за да бъдете сигурни, че няма да ви трябва чужда помощ. Бъдете спокойни – можете да се справите и сами, а и не са ви необходими специални инструменти. Продуктът се свързва с водоснабдителните тръби, а за да загрява той се нуждае от външно захранване от електрическата мрежа, така че е важно до мивката ви да има електрически контакт с лесен достъп.

До колко градуса достига водата с нагревател?

Температурата варира от сезона, както и от марката уред, който имате. През летните месеци подобен уред лесно може да вдигне 70 градуса. Но, за да се възползвате максимално дълго време от него, то е препоръчително да поддържате температура от 60-65 градуса. И причините са няколко. Първо, тези градуси са достатъчни, за да унищожат всички бактерии по храната и по съдовете ви, за да сте сигурни, че в кухнята ви поддържате висока хигиена. Второ, няма да се изгорите, тъй като течността не е вряла и няма да има нужда да я разреждате. Което и допринася за намаляване на сметките ви за електричество, както и на количеството литри, което използвате. А най-хубавото при използването на подобни продукти е, че можете да регулирате температурата винаги, когато пожелаете. 

Икономична ли е употребата на нагревател за вода?

Икономичността е може би един от най-важните фактори, които потребителят има предвид, преди да закупи някой от двата вариант. Отговорът обаче е лесен – употребата на подобен малък уред е икономична, като трябва обаче да имате предвид и вашите нужди. Проточните смесители са по-евтини от бойлерите, също така няма да се налага периодично да ги поддържате, което често може да струва доста. Те са ефективен източник на топлата течност на разумна цена. Но ако семейството ви е многочленно, постоянно сте пред мивката и топлата течност ви е нужна винаги, то обмислете закупуването на бойлер.