Първо, важно е да определите вида на това, с което ще се борите. Някои вредители, като домашни мишки, гризачи, мравки и комари, са често срещани в домакинствата и от тях можете да се отървете сравнително лесно. Други, като хлебарки, дървеници, паразити и буболечки, могат да бъдат доста упорити, затова трябва да имате план за действие.

След като идентифицирате злосторника, вземете превантивни мерки, за да избегнете бъдещи нашествия. Запечатайте всички пукнатини в дома си. Ограничете достъпа до храна и течности, почиствайте дома си редовно. Използвайте уреди за борба с вредителите, а различни модели за борба с нашествениците можете да разгледате във 4sales.bg. Те са изключително ефективни устройства за отблъскване на всякакви нашествия.

Как да разберем дали имаме вредители в дома?

Ако видите една хлебарка в дома си, това означава ли, че домът ви е заразен? Най-често, да. Ако видите едно насекомо, то най-вероятно в дома ви има още десетки, които обаче се крият доста успешно. Но как да разберете със сигурност, ако все пак не ги виждате? Независимо дали става въпрос за хлебарки, гризачи или птици, всеки нашественик показва присъствието си по различен начин. 

Следете за изпражнения, внимавайте за странни звуци и неприятни миризми. Ако в дома ви има нашествие на хлебарки например, то често ще забелязвате техните изпражнения, наподобяващи смлени кафени зърна. Ако пък имате гризачи, ще чувате църкането им и как те се движат особено през тъмните часове на денонощието. Допълнителни признаци за нашествие включват и увреждане на разни предмети у дома, като тапицерии, дървени греди, кабели. Намирането на гнездо също е сигурна индикация. Кошерите на пчели, оси или пък мравуняци са лесни за намиране и разпознаване, докато гнездата на гризачите са по-трудни за идентифициране.

Какви устройства помагат срещу изгонването на вредителите?

Ако имате домашни любимци, малки деца или просто не искате да се излагате на тежки препарати, ултразвуковите устройства за борба с нарушителите са идеалното решение за вас. Можете да избирате от различни продукти зависимост от предпочитанията ви. Ултразвуковите устройства са джаджи, които излъчват високочестотни звуци, предназначени за борба с вредни животни. LED крушките се справят ефективно в борбата с досадните комари. Тях можете да ги монтирате на лампите във вашия дом, за да сте сигурни, че няма да ви досаждат всякакви летящи буболечки. В борбата може да разчитате и на уреди, зареждащи се от слънчеви лъчи. Те отблъскват нежеланите животни, като котки, кучета, гризачи, без да ги нараняват.

На какви честоти функционират уредите срещу вредители?

Уредите за борба с нашествениците работят като излъчват високочестотни звукови вълни с къса дължина на вълната, които са твърди високи, за да бъдат доловени от човешкия слух. Един млад човек чува звуци, вариращи от 20 до 20 000 Hz, докато човек на средна възраст чува едва 12-14 000 Hz. Животните и насекомите чуват звуци в много по-висок диапазон. Средно ултразвуковите устройства излъчват звук при около 65 000 Hz, което ги прави толкова ефективни срещу животните.