Изборът какви тонколони за домашно кино да закупите обикновено се прави трудно. На пазара, както и на 4sales.bg, се предлагат толкова много устройства за озвучаване, но това какво оборудване ще изберете най-вече зависи от личното ви предпочитание и как искате нещата да изглеждат и звучат. 

Първо, размерът и формата на стаята са голям фактор за избор на оборудване. Колкото по-голямо е помещението, толкова по-големи колони за музика може да използвате. Ако стаята е малка, не е практично да имате големи уреди, заемащи много място. Някои от основните варианти за аудио оборудване са:

- колони, които се поставят на земята, а говорителите им са на оптимална височина, за да чувате добре всеки звук. Те често са и доста по-тежки и преместването им е трудоемко.

- колони, които да позиционирате на рафт. Те са доста по-компактен вариант, местят се без усилие. Звукът, който дават, се характеризира с качество.

- колони, които се монтират на стена. Този вид е особено подходящ за пространство, което е доста малко и в няма нужда от излишни предмети, в които да се спъвате или да трябва да местите постоянно. Монтажът се случва лесно.

Телевизор или бяла платно е по-добре за домашно кино?

Ако на вашето домашно кино ще се наслаждават повече от двама души, то е по-практично да изберете бяло платно. Благодарение на него ще имате по-широк зрителен ъгъл, така че независимо от това къде сте седнали ще се наслаждавате на страхотна картина. Платното е подходящо и за наистина тъмни стаи, където няма източник на естествена светлина. Така картината ще изпъкне по-добре. В този случай ще се нуждаете и от проектор, с помощта на който се изобразява картината на платното.

Но ако помещението, в което ще инсталирате вашето оборудване е по-малко и в него няма да можете да поканите голяма компания, то е по-добре да се спрете на телевизор, който ще осигури яркост на прожектираното видео. Именно и заради яркостта, която осигурява, телевизорът е и вариант за помещения, в които светлината е смесена – естествена и изкуствена. Телевизорът също трябва да бъде няколко инча и разположен на разстояние, за да виждате всеки детайл на екрана. Екранът може да бъде поставен на шкаф или пък монтиран на стойка на стената.

Как се свързва домашно кино?

Домашното кино е мечта за запалените киномани. Но с толкова много преходници и кабели как да успеете да стартирате вашето оборудване? По-просто е, отколкото ви се струва. Устройствата, които са базови за качественото кино у дома, са телевизор/бяло платно, AV приемник, плейър и медиен стриймър. Ще ви бъдат нужни и няколко тонколони, които също са задължителна част от базовото оборудване 

Свържете изхода за телевизионен монитор на AV приемника към един от видео входовете на телевизора. В идеалния случай тази връзка ще бъде HDMI, най-простата и най-ефективна връзка за повечето системи. Тя ви позволява да гледате видео изображението от всички видеоизточници, свързани към вашия приемник за домашно кино, на вашия телевизионен екран. Подобно на видео сигнала, с HDMI кабел бихте могли да свържете аудио сигнала. 

Преди да пристъпите към свързване на вашето оборудване, е важно да сте се запознали с техническите характеристики на устройствата си. Зависимост от това колко смарт са устройствата, е възможно връзките да са безжични.