Околният въздух не се нагрява и не участва в преноса на топлина, което прави тези панели енергийно ефективни, удобни и здравословни, тъй като не изсушават допълнително въздуха и не пренасят болестотворни бактерии.

Как работи този вид отопление?

Тези панели работят като преобразуват електричеството в лъчиста топлина. Тези инфрачервени лъчи са част от електромагнитния спектър. Те дават същото усещане за топлина, подобно на онова, което изпитвате, когато зимното слънце сгрява лицето ви или пък когато сте пред камината. 

Инфрачервеният трансфер е директен трансфер на топлина от нагревателя към обекта (вие и пространството около вас), без да нагрявате въздуха между тях. Днес многото дизайни на панели ни позволяват да използваме това инфрачервено отопление по стилен, удобен и контролируем начин.

Ефективен ли е този начин за отопление?

Този начин на отопление, който е подходящ за дома, за баня или за друго помещение, е много по-ефективен в сравнение с конвекционните нагреватели. Дори тези уреди, които се характеризират с „ниска консумация“ се нуждаят от 40 вата на m3, за да поддържат неефективното усвояване на топлината. Отоплителните уреди, качествени модели от които можете да откриете на 4sales.bg, не нагряват въздуха и затова обикновено се нуждаят от само 25 вата на m3. Така че хем ще ви е топло, хем ще пестите от сметки за ток.

Предимства на инфрачервеното отопление

Тези уреди са универсални, лесни за инсталиране и поддръжка и се предлагат в различни дизайни, за да отговарят на нашите нужди. Освен това са и изключително енергийно ефективни. Те затоплят директно околните предмети. Топлинните загуби се избягват, тъй като панелите не изразходват енергия за нагряване на околната среда.

Затоплящите панели работят моментално. Уредите излъчват комфортна и по-естествена топлина. Тя е сравнима с лъчистата топлина от слънцето. Те не повишават нивото на влажност и не намаляват съдържанието на кислород в околната среда, както и не изпаряват влагата във въздуха.

Благодарение на уредите се намалява развитието на мухъл и плесен. Те потискат растежа на тези микроби, тъй като влагата е ограничена. Благодарение на тях ще се спасите от запушения нос, хриптенето, сърбящите очи и кожа. 

Нагревателните панели работят безшумно. Повечето модели панели, някои от които керамични, не разчитат на вентилатори за циркулация на нагретия въздух за разлика от конвекционните нагреватели. Тези спомагателни устройства генерират шумове, които са нежелани за спални и офис зони. 

Нагревателите са добри за околната среда. Те не генерират токсични изпарения или фини частици, които имат неблагоприятно въздействие върху околната среда и вашето здраве. Те не разнасят прах и алергени.