Уредите за готвене с горещ въздух ви позволяват да приготвяте пържени храни без мазнина. Тези кухненски помощници предлагат по-здравословен начин на готвене, което е изключително полезно за здравето на вашето семейство. 

Най-добрите фритюрници с горещ въздух и който и да е модел мултикукър са снабдени с набор от функции, което ви позволява да приготвяте широка гама от храни, а не само тези, които обикновено пържите във фритюрника. Такива уреди за готвене без мазнина можете да откриете в онлайн магазин 4Sales.bg, някои от които се предлагат и с книга с рецепти.

Как работят уредите за здравословно готвене?

Вместо да потапяте храната си в горещо олио, тя ще бъде сготвена от циркулиращия горещ въздух във фритюрниците с горещ въздух. Храната се поставя в металната кошничка с дупки, намираща се във вашия Air Fryer, която позволява нагорещеният въздух да сготви храната ви бързо и лесно. Тази технология на готвене изисква много малко мазнина, или дори почти никаква, но въпреки това може да постигнете хрупкава, златисто-кафява пържена храна. Това е една от причините еър фрайърите да имат репутацията на по-здравословен начин за приготвяне на традиционно богати на мазнини храни.

Какво може да готвите във фритюрници с горещ звук или мултикукър?

Може би си мислите, че единственият вариант е пържени картофи в еър фрайър или пък супа в мултикукър? Ако това е така – грешите. Има много рецепти, които можете да приготвите във вашия фритюрник с горещ въздух или мултикукър. Пържените в уреда зеленчуци придобиват лека, хрупкава текстура. Рибата и месото също се приготвят страхотно, особено ако вашият уред има различни програми за готвене на пара. 

Докато във фритюрника не е възможно да готвите течни храни, именно заради дупките в кошничката, то те биха станали страхотно в мултикукър. Той е идеалният вариант за супи, яхнии и т.н. В него сте способни да сготвите дори кекс, крем карамел и други сладки изкушения.

Здравословни ли са тези фритюрници с горещ въздух? 

Ако направите сравнение на чипс, пържен в мазнина, с такъв, приготвен във фритюрник с горещ въздух, то вторият абсорбира значително по-малко мазнина и следователно има по-малко калории. Така че ако решите да добавите подобен уред на кухненския си плот, то определено ще направите положителна промяна в диетата си със значително намаляване на количеството мазнини, които консумирате. 

Същото важи и за вашия мултикукър. Можете да готвите без абсолютно никаква мазнина. 

Какъв уред за готвене на пара да изберете?

Балансираната диета с много зеленчуци е важна и изненадващо постижима с правилните помощници. Тези фритюрници с горещ въздух могат да пържат всичко. Това означава по-малко време за суетене около котлона и повече време за почивка. Приготвянето на храна на пара в мултикукър е най-здравословният начин за приготвянето й, тъй като заключва всички полезни качества, без тя да губи своя вкус и текстура.

Особено важно е обемът на тези фритюрници с горещ въздух. Ако семейството ви е многочленно, то от полза ще ви е някой от по-големите фритюрници, иначе рискувате да готвите вечерята или обеда си на няколко порции. Идва и факторът с мощността – колкото по-мощен е кухненският ви помощник, толкова по-бързо ще се сготвя храната ви. 

На пазара се предлагат фритюрници с горещ въздух с най-различен външен вид, цвят, множество програми, различни видове дисплеи и т.н. Изберете онзи фритюрник или мултикукър, който подхожда най-много на вашите нужни и начин на хранене.