Как да разберем дали мобилните ни телефони са оригинални или менте? А как да открием тази реплика на време? Това е един от най-честите въпроси, задавани от хора, които искат да си купят нов апарат – ремонтиран или пък втора употреба. 

Ще ви дадем няколко съвети как да можете да идентифицирате реплика и да избегнете закупуването й. Бъдете внимателни, защото измамниците имат много идеи и методи как да ви подлъжат.

Запознайте се със спецификациите и характеристиките

Преди да закупите смартфон от която и да е марка, винаги трябва да знаете неговите спецификации и характеристики. Направете онлайн проучване или посетете физически магазин, преди да купите съмнителния малък уред. Посетете официалния уебсайт и разгледайте спецификациите му и характеристиките на други подобни модели. Вижте хардуерната и софтуерната конфигурация и наличните цветове, гаранция и т.н. Не забравяйте, че производителите на смартфони реплика се опитват да имитират оригиналите възможно най-добре.

Проверете IMEI номера

IMEI означава International Mobile Equipment Identity. Този идентификационен номер е споменат над или под батерията на мобилния апарат. Можете също така да получите IMEI номер на вашия телефон като наберете *#06#. IMEI номерът винаги е различен на всяко мобилно устройство. Често фалшивата реплика няма да има валиден IMEI номер или ще използва фалшив номер.

Проверете името на марката и логото

Повечето производители на фалшиви мобилни телефони избягват да използват оригиналната регистрирана търговска марка и лого на най-добрите марки в света. В противен случай те ще трябва да се изправят пред съдебни дела. Така че използват имена и лога, подобни на оригиналните. 

Обърнете внимание на външния вид и функционалността

Фалшивата реплика може да изглежда едно към едно с оригиналния телефон. Но ако се вгледате внимателно, можете да установите някое и друго изменение. Винаги ще има някои вариации в използвания материал, цвят, местоположение на клавишите и бутоните, име на марката, лого и т.н. Устройството реплика е направено от евтини материали и компоненти. Освен това със сигурност няма да използва оригиналната операционна система, а ще е с пиратска.

Наличност на телефона на пазара

Производителите на фалшификати често се насочват към марки и модели, които са популярни и са изчерпани. Хората търсят тези изчерпани модели поради тяхната популярност и тук лесно можете да станете част от онези хора, които са измамени. 

Проверете батерията и зарядното устройство

Внимателно забележете батерията и зарядното устройство на съмнителния телефон. Фалшификатите никога не могат да си позволят да използват оригинална батерия и зарядно устройство на евтини цени.

А каква е гаранцията?