Ако акумулаторът на автомобила или мотора е слаб, или му липсва пълен заряд, не винаги той трябва да се смени незабавно, а просто да се зареди. Често може да го спасите със зарядно устройство напълно. Такива аномалии най-често се случват през зимния период. Не само обаче ниските температури са проблем, но и много електрически консуматори (пр. подгрев на седалките). Също така, късите разстояния могат да довършат заряда, защото акумулаторът не може да се зареди напълно и така той става изтощен. Обикновено, може да презаредите със зарядно. И, нека всичко това се прави на сухо, а преди това – бавно прочетете всички инструкции, които идват с продукта! А, сега, нека започнем зареждането и акумулаторът не става необслужваем!

Инструкции как точно се зарежда, може да намерите от най-често от производителя на предлаганото устройство. Двигателят и всички други източници на енергия трябва да бъдат изключени по време на целия процес.

- Стъпка 1 - изключете акумулатора на колата от веригата, ако е необходимо за няколко часа (следвайте инструкциите от производителя на автомобила). Първо изключете отрицателния полюс, а след това - положителния.
- Стъпка 2. Свържете изключеното зарядно устройство преди да зареждаме. Първо насочете червения кабел към положителния полюс, а след това черния към заземяващата точка на автомобила (в случай че батерията е монтирана) или към отрицателния полюс (ако батерията е свалена).
- Стъпка 3. Включете зарядното устройство, но внимавайте, защото зарядното устройство може да се включи само след като всички връзки са направени, в противен случай рискувате да има повреди.
- Стъпка 4. Прекратете процеса на зареждане. Съвременните такива устройства се изключват автоматично, когато батерията е вече пълна и преминават в режим поддръжка на зареждане.

Не е нужно да проверявате автомобилния акумулатор ежедневно, но когато той е видимо по-стар (разпознаваемо по капачките), нивото на киселината е добре да се проверява предварително. Важно е също така, преди да започнете да зареждате, да се уверите, че зарядното устройство е подходящо за типа батерия. Препоръчваме Ви да употребявате зарядно устройство за автомобилни акумулатори, което има механизъм за автоматично изключване, т.е. да приключва процеса веднага след като той е напълно зареден, а не напълно изтощен. Този тип устройства са с т.нар. микропроцесорно управление, което разпознава типа и напрежението. Също така, те зареждат оптимално, което е перфектно за тази част на автомобила.

Защо всъщност батерията трябва да се зарежда редовно?



В идеалния случай, акумулаторът на автомобила трябва да има напрежение (над) 12,6 V (волта) и да е напълно зареден. Ако напрежението падне под посоченото за по-дълъг период от време, започва т.нар. сулфатиране, което означава, че малки сулфатни кристали се отлагат върху оловните плочи. Това от своя страна намалява производителността на батерията с течение на времето и нейният живот приключва, а зареждането става безпредметно. За да предотвратите това, трябва редовно да зареждате акумулатора на автомобила си. При дълги пътувания, това става автоматично чрез алтернатора. Въпреки това, ако карате много, но на къси разстояния, то алтернаторът не може да презареди напълно батерията. Ето защо, трябва редовно да използвате такова устройство.

Ние, от онлайн магазин 4sales Ви даваме страхотни съвети, както и нови продукти на супер цени, които може да разгледате още сега, докато трае зареждането на Вашия нов помощник! Не изпускайте нашите оферти и бъдете винаги готови за всякакви ситуации, дори и на път - разгледайте и зарядните устройства с различни ампери! Нека зареждаме!