В тази статия ще намерите подробно разяснение как работи всъщност компактната прахосмукачка, която ще стане Ваш незаменим помощник. Ще научите всичко на едно място, за да сте информирани!

Какво представлява този уред? 

Този тип прахосмукачки са много полезни за всяко домакинство. Със своята ежедневна употреба те поддържат чисти подовете в апартаменти, къщи или офиси. Специално проектирани за хора, чието време не достига за чистене или не желаят да се занимават с това ежедневно. И точно това е тяхната работа: отстраняване на прах и различни количества мръсотия от подовите настилки. Всичко това вече е възможно без метла или пък моп! Имате перфектния помощник у дома, а неговите разновидности са не малко, като една от тях е водната прахосмукачка робот, но нека го разгледаме по-подробно.
Имайте предвид, че тези устройства не са подходящи за твърде замърсени или лепкави подове. Макар че днешните устройства да са много модернизирани, те все пак не могат да направят основно почистване на апартамента. Дори и миещата прахосмукачка робот не е в състояние да го направи.

Какви функции има прахосмукачката робот? 

Най-често, устройствата са с кръгла форма. От долната им страна се намират задвижващите им колелца, с които те се придвижват. Също могат да променят посоката си на движение като задвижват или спират двете колела с различна скорост. Има и колелце отпред, което служи повече като опорно и следва промяната на посоката. От долната страна на робота обикновено има една или две странични четчици за почистване, които транспортират мръсотията до центъра на устройството. Оттам, всичко събрано отива в контейнера за прах. Цялостната система се поддържа от смукателния мотор, който се намира вътре в устройството. Той създава отрицателно налягане, което може да се използва и за събиране на по-фини прахови частици.

Сензори


За разлика от индустриалните роботи, които програмирани веднъж, постоянно развиват едни и същи последователни движения, този вид прахосмукачка е изправен пред много и различни предизвикателства, защото подредбите в домакинството или офиса се менят всеки ден. Разместват се столове, пренареждат се мебели, хвърлени са дрехи на пода, а играчките на децата и домашните любимци са навсякъде.

Следователно, прахосмукачката робот трябва да открива и избягва обекти и препятствия, както и да реагира на промените в заобикалящата го среда. Той също трябва да знае къде е бил и къде трябва да отиде. За да се справи с всичко това е и оборудван с голям брой електронни, и механични сензори. Сензорите за допир откриват препятствията, след като роботът се е задвижил срещу тях. Използва се като вид броня, която се избутва назад при допир и сигнализира на робота, че има препятствие по пътя. След това той променя посоката на движение.

Някой устройства имат инфрачервени сензори, които откриват нещата на пътя си без да ги докосват. Това позволява по-добро отношение към мебелите. Въпреки това, сензорите трябва да се пазят от прах, за да функционират правилно и това увеличава поддръжката на компактната прахосмукачка.

Сензорите за откриване на мръсотия разпознават мръсните места и индикират робота да ги посети няколко пъти. Сензорите за съпротивление откриват кога има такова и автоматично изключват устройството - по този начин се предотвратява счупването му или счупването на други предмети.


Навигация

Съществуват различни модели за навигация, в зависимост от производителя, модела и цената на устройството.

Модел на движение


Веднага щом вакуумният робот срещне препятствие, текущият модел на движение се прекъсва и той преминава към следващ модел.

Картографиране


С този метод, прахосмукачката, да кажем, че „картографира“ стаята. Тя може да използва маршрута, който е изминала и да разпознава стени, и препятствия - също изчислява къде вече е била и къде трябва да отиде.

Навигационен предавател

При този тип навигация - в помещението, което ще се почиства, се позиционира предавател. В идеалния случай на висока точка, от която сигналът може лесно да бъде разпращан към устройството. Прахосмукачката установява връзка с него и така може да определи местоположението му, подобно на работата на GPS.

С App и без 


Приложението Ви дава възможност да управлявате прахосмукачката, където и да сте, а докато се приберете - всичко блести от чистота! App-ът е едно улеснение, което ще направи Вашия живот по-лесен!

Станция за зареждане

Роботите от средния клас са предимно оборудвани със станция за зареждане, към която автоматично се връщат веднага щом нивото на батерия е ниско. Някой от моделите пък нямат станция и трябва да се зареждат ръчно, а други имат автоматични системи, вградени в станцията за зареждане, която също автоматично изпразва контейнера за прах.

Виртуални стени

Т.нар. "виртуални стени" се използват, за да откажат на вакуумните малки прахосмукачки достъп до определени зони или да ги насочат към други стаи. Виртуалните стени излъчват инфрачервен сигнал, който роботът улавя. В зависимост от ситуацията, той разбира, че започва нова стая, и че трябва да завърши първо почистването на стаята, в която се намира.

В онлайн магазина на 4sales.bg сме Ви приготвили множество и различни евтини модели – за сухо и мокро почистване и то на най-добри цени. Изберете и нека Вашият дом или работно място свети от чистота!