Рисуването върху ноктите е изкуство, което отнема доста време, а съхненето след цялата процедура изисква голяма доза търпение. Часове работа и много внимание нещо да не се размаже след часове рисуване и пилене. Всичко това вече е в миналото, защото имаме печката за нокти, която ни спестява досадното чакане. Обикновена или професионална - UV лампата е най-добрият и бърз начин да изсушите гел лака върху ноктите си.

UV лампата е осветително устройство, в което са монтирани флуоресцентни тръбички, такива със студен катод или пък специални светодиоди, чието ултравиолетово лъчение инициира процеса на втвърдяване на различните гелове, лакове и боички.
Печката за нокти е наричана още UV лампа, както и полимеризационна лампа. Тя има формата на тунел, а вътре в нея светлината е разпределена равномерно, за да получите перфектно изпичане на ноктите си.

Светлината в лампата не е просто светлина. Най-просто казано, светлината е електромагнично лъчение, излъчващо се във вълни от естествен или създаден от човека източник, която също така има различни ефекти върху нас и нашата околна среда. "Нормалната" светлина има дължина на вълната от 400 до 700 нанометра и е видима за човешкото око в различни цветове. Вълни с дължини над 700 нанометра се наричат „инфрачервени“ и не могат да бъдат възприемани оптически, а само под формата на топлина, която може да се усети.

UV-лъчи с различни дължини могат да бъдат също така произвеждани изкуствено и да бъдат използвани, напр. в солариума като "черна светлина" или в смисъла на "светлинното втвърдяване" като алтернатива на термичното сушене при обработка на различни материали.

Имам ли нужда от печка за нокти?

Дали имате нужда от UV лампа за нокти зависи от това с какъв материал смятате да разкрасите Вашите нокти. Нормалният лак съхне на въздух, а това не се променя дори при употребата на устройството.
Различните гел лакове обаче няма да изсъхнат на въздух, а ще Ви е необходима печка за нокти.
Истината е, че в днешните забързани дни много дами предпочитат гел лаковете и техните производни, защото предимствата им не са никак малко.

Какъв е процесът на втвърдяване?

UV-лаковете и UV-геловете, наред с други неща, съдържат и светлинно-втвърдяващи компоненти (реактивни акрилати) и фотоинициатори. Ако не се използва подходяща UV лампа, която да излъчва подходяща светлина с нужната дължина на вълната, реактивните вещества ще си останат в течно състояние, а хубавият маникюр ще е мираж.

Веднага щом UV-лъчението с правилната дължина на вълната достигне лака или гела, фотоинициаторите се активират и излъчват т.нар. "свободни радикали". Те от своя страна предизвикват верижна реакция с реактивните акрилати, комбинират се и образуват омрежено твърдо вещество за секунди. Вече знаете как се случва магията на перфектната ноктопластика!

LED или UV лампа?


Основната разлика между UV и LED лампата за нокти се основава на лъчите, които се излъчват. И двата типа работят по един и същ начин, но UV-лампите излъчват по-широк спектър от дължини на вълната, докато LED имат по-тесен, но целенасочен брой на вълните.

На какво да обърнем внимание при покупката на печка за нокти?


Преди да направите покупка, помислете кои продукти ще използвате и прочетете коя ще е лампата, която ще осигури правилната дължина на вълната за тях. Размерът на печката за нокти също е важен критерий, с които трябва да съобразите. Малките устройства могат да бъдат страхотни, ако сте начинаещ и искате да започнете без много вложения, или пък пътувате често, а устройството не трябва да заема много място в багажа.
Обърнете внимание и на следните екстри, които може да има една печка за нокти: таймер, датчик за движение, защита от претопляне, интегриран вентилатор, стабилна позиция. Всичко това са неща за Ваше улеснение.

Съветът ни е винаги да обръщате внимание на материалите, с които работите и да се съобразявате с предписанието им, защото така ще получите най-добри резултати.
Във онлайн магазина на 4sales може да откриете разнообразни модели печки за нокти, гел лакове и комплекти, които са подбрани специално за Вашите нужди и то на най-евтини цени!