Как да изберете програма за навигация - основни правила и параметри

В голяма част от случаите, при покупка на нов GPS навигатор, той пристига с предварително инсталиран софтуер на него, но съществуват и изключения, предлагащи ние да изберем своето програмно оборудване. При различните производители, програмите имат отделни характеристики и на първо място при избора трябва да обърнем внимание на способите за актуализация на картите. Разбира се, най-удобният вариант за това е автоматичното обновление, но то може да увеличи сметката Ви за мобилен интернет ако възнамерявате да използвате GPS навигатора извън България.

В същото време, софтуерът за GPS навигатори може да бъде платен или безплатен, да работи онлайн или офлайн. Основният недостатък на първите е първоначалната инвестиция от определени средства, които обикновено всеки може да си позволи. Подобни програми обаче са с разширена функционалност и осигуряват информация за налични бензиностанции, хотели и заведения както в онлайн, така и в офлайн режим.

Безплатните програми за GPS навигатори пък в повечето случаи работят само онлайн и промените при тях се актуализират значително по-бързо. Също, те осигуряват допълнителни функционалности, като гласово търсене и навигиране. Липсата на интернет ще сведе функционалността им до минимум.

Популярни навигационни програми

Най-използваната и предпочитана платформа за GPS навигатори днес е Android и за това ще представим няколко от най-популярните софтуери.

Безплатни:

  • MAPS.ME Lite - невероятно красив и интуитивен интерфейс с множество възможности и офлайн режим на работа;

  • Navigation & Maps by Sygic - освен, че осигурява подробен преглед на маршрута, имате възможност да се възползвате и от ръководството при пътуване, като например кога да смените пътното платно.

Платени:

  • Essentials - изключително разширена функционалност с над 40 отделни инструмента за информиране на надморската височина, на която се намирате, фазите на луната, часовете за изгреви и залези на слънцето и каквото се сетите;

  • CoPilot Sat-Nav Navigation - разполагате със седем дневен пробен период и след това ще трябва да я закупите. Притежава 3D карти и гласова навигация.