Вирусите съществуват не само при хората и животните, но и при компютрите и мобилните устройства. Във втория случай те могат да забавят значително работата на системата или дори да изпращат неправомерно информация до външни сървъри и т.н. Ето защо е важно да защитим мобилните си Android електронни джаджи! Сега обаче от онлайн магазин 4sales.bg ще ни покажат начините за изчистване на вече попадналите в системата вируси чрез PC.

Как да премахнете вируси на Android чрез компютър, ако телефонът след заразяване не извършва определени действия

Най-често срещаните злонамерени програми от този тип са троянските коне, които освен в компютрите съществуват и в мобилните устройства под OS Android. Те обикновено се изтеглят без знанието на потребителя, който по една или друга причина е щракнал върху определена хипервръзка (линк). 

Представлява малка програмка, която работи във фонов режим, без Вие да знаете и следи за въвеждане на различни пароли или конфиденциална информация. След това ги изпраща до отдалечен сървър на похитителите, които в последствие ги използват за една или друга дейност. Ето няколко прости стъпки за отстраняване на троянски кон чрез PC:

  • свържете телефона си към компютъра и отворете файловия мениджър, където отделните видове памет (вътрешна и външна (MicroSD)) ще се появят като отделни устройства;

  • стартирайте антивирусната си програма от компютъра и задайте сканиране на файловете и папките на вътрешната и външната памет;

  • изчакайте сканирането да завърши и премахнете всички открити злонамерени от софтуера файлове.

Премахване на вградени вируси

Както стана ясно, вредоносните програми могат да се появят чрез изтеглянето и инсталирането на външни приложения без ние да разберем за това. Какви обаче са признаците, че мобилното устройство е заразено с вируси? Ето няколко стъпки, чрез които можем да разберем дали дадено приложение има вирус:

  • дори и в затворено състояние, програмата използва голямо количество оперативна памет;

  • сривове в работата на програмата или така наречения краш, при който приложението мигновено се затваря без видима причина за това;

  • вградената в устройството антивирусна програма открива в съответното приложение инфекция.

Почистването на вирусите в системата основно може да се случи по два начина и първият е чрез инсталирането на мобилна антивирусна програма директно на смартфона и сканирането на цялата система. Другият вариант е свързването към компютър или лаптоп с предварително инсталиран антивирус, чрез който да се сканират файловете и папките на мобилната джаджа и при откриването на зарази да бъдат отстранени.