Плъзналата пандемия на Коронавирус (COVID-19) още от началото на 2020 година бързо се разпространи из целия свят, за което се наложи обявяване на извънредно положение в България. Ето защо много хора поискаха да си направят бързи тестове за коронавирус и в аптеките вече са достъпни подходящи аналози. Сега ще разберем как се правят и точни ли са? Откъде да си ги закупим и как да се предпазим?

Как се правят тестовете за коронавирус у нас

Както знаем, COVID-19 тръгна от Китай още в началото на годината и бързо се разпространи в над 160 държави по света. Симптомите на заболяването са кашлица, висока температура и затруднения в дишането, при което се налага ходенето на лекар. Карантината е в рамките на 14-21 дена или повече. В новините се появи информация за наличието на специален евтин сертифициран тест у нас за изследване на щама коронавирус.

Той е аналогичен на изследванията в лаборатория и е значително по-бърз. Носи името nCoV IgG/IgM и беше предложен от британската компания Prestige Diagnostics UK. Базиран е на анти-човешки IgG и IgМ. Може да се прилага на всяко място със стайна температура чрез вземането на капка кръв след убождането на пръста. Резултатът се появява след 10 мин.

Точен ли е бързият тест за COVID-19

Различни проучвания показват, че неточните отчитания са под 1%, което прави тестовете за коронавирус невероятно надеждни, позволявайки бързото откриване на заразените и тяхната изолация под карантина. Тестът позволява провеждането на ензимо-свързан имуносорбентен анализ на антителата, разпознавайки тези на COVID-19 в човешкия серум, така че има гаранция за правилно отчитане при наличие на заболяването

Откъде може да се купи бърз тест

Тази достъпност прави възможно всеки при съмнения да си направи проба в домашни условия и да провери дали е преносител, без излишно да разкарва службите за спешна помощ.

Как да се защитим от Коронавирус

Съществуват някои стъпки, предприемането на които всеки може значително да спомогне за овладяването на пандемията от COVID-19:

  • редовно миене на ръцете с базирани на алкохол почистващи препарати;

  • по-често почистване на дома и местата, до които се докосваме;

  • измиване на ръцете преди поставяне на предпазна маска за лице;

  • носенето на предпазна маска само при съмнения за преносител или наличие на болен човек;

  • спазване на дистанция от поне метър от останалите хора.