Какво обаче трябва да направим преди нейния монтаж и отделните видове? Какви инструменти са ни необходими и предимствата от употребата им?

Какво да предприемем преди монтиране на стойка за телевизор

Съществуват някои особености, с които трябва да се съобразим, преди монтажните дейности. На първо място, трябва да обърнем внимание на вида. Днес най-популярни са:

  • стенните;

  • за маса;

  • за под;

  • за таван;

  • настолните;

  • въртящите.

Не забравяйте също при избора да съобразите теглото на телевизора с това, което стойката може да издържи, както и съвместимостта с предвидената монтажна система. Най-разпространеният към момента е VESA стандарта, позволяващ бърз и надежден монтаж, но е важно и в двата случая да има съвпадение на стандартите.

После е редно да проверим дали имаме достатъчно свободно пространство на мястото, където планираме да монтираме уреда. То трябва да е достатъчно за поместването на екрана и дори да има допълнително разстояние от него. В същото време, ако сте избрали стенна въртяща стойка за телевизор е редно да предвидите достатъчно място за завъртането на екрана в различните посоки, така че това да се извършва безпрепятствено.

Когато всичко това е осигурено трябва да определим точната височина, на която ще бъде извършен монтажа и да очертаем с молив местата за пробиване на дупките за винтовете. В подобен момент е редно някой отстрани да Ви насочва коя е най-подходящата височина. Важно е тук, преди каквото и да е пробиване в стената, на съответните точки да се уверим, че не преминават водопроводни тръби или електрически кабели.

От какви инструменти ще имам нужда

Монтажът на която и да е от видовете стойки за телевизор не е сложен и не изисква наличие на определени специфични технически познания. Въпреки това, със сигурност ще са Ви нужни определени инструменти, като бормашина за пробиване на отворите и подходящ размер отвертка или електрически аналог (винтоверт) за завиването на винтовете след поставянето на дюбелите в готовите отвори. 

Това значително ще улесни и ускори процеса по монтажа на стойката за телевизор и крайният резултат ще е много по-красив и впечатляващ. Тук с пълна сила важи поговорката, че “майсторът без подходящите инструменти не е майстор”. Ето защо, първата Ви задача, преди каквито и да е монтажни дейности е да си осигурите нужните инструменти, което днес изобщо не е трудно.