Смарт часовниците са миниатюрни електронни устройства, на външен вид много приличащи на обичайните аналози, но с много допълнителни, сходни със смартфона, функции. Кои са те и за кого са предназначени? Кои са най-търсените и защо?

За кого са подходящи смарт часовниците

Основно са предпочитани от младите и физически активни хора. Както знаем, те по-бързо привикват към съвременните технологии в сравнение с по-възрастните им родители. Възрастовата група на потребителите на тези умни устройства основно е от 7 до 25+ години.

Те притежават сензорен, чувствителен на допир, дисплей и сходната със смартфона и компютрите хардуерна вътрешна конфигурация - процесор, графичен ускорител, вградена постоянна и оперативна временна памет и т.н. Всичко това е събрано в аналогичен на базовите модели корпус, който се фиксира за китката на ръката посредством подходяща верижка.

Какви функции имат

Това се постига чрез инсталирането на външни допълнителни приложения, свободно изтегляни от специален онлайн магазин. 

Дори и да не инсталирате странични приложения, в повечето случаи, смарт часовниците са оборудвани с различни вградени програми за здравословен начин на живот. Чрез различните си вградени сензори в комбинация с подходящия софтуер, тези джаджи могат да следят и анализират различни здравни показатели - сърдечна дейност, направени крачки, изминато разстояние. Те могат да разпознават дали ходите или бягате, дали спите или не и много други неща.

Смарт часовниците, също на база събраната информация, могат да Ви изпращат персонализирани препоръки за воденето на по-здравословен начин на живот. Днес тези устройства имат много почитатели и техните мнения са, че с подобна джаджа на ръката животът им е една идея по-здравословен и по-щастлив. В същото време, те ще Ви осигурят и функции от рода на:

  • сърфиране в интернет;

  • комуникация в различните чатове и месинджъри;

  • преглеждане на профилите си в социалните мрежи;

  • заснемането на клипове и снимки чрез вградената камера;

  • приемане на обаждания, писане и изпращане на SMS съобщения чрез сим карта и т.н.

Предлагат се дори и детски смарт часовници, отличаващи се със специфични функции, като възможност за локализиране на детето по всяко време. Достъпни са и водоустойчиви модели, издържащи под вода на определена дълбочина за определено време, в зависимост от степента на IP защитата.

Какво се търси най-много

Най-много, този тип смарт-часовници се търсят от спортуващите хора и любителите на високите технологии. Освен гореописаните възможности и особености, те са предпочитани още поради възможността за индивидуална персонализация на циферблата и защото са много евтини днес.