С настъпилата ситуация с коронавируса от началото на годината до момента, изключително търсени станаха предпазните маски. Това провокира голямото вдигане на цените им, а фалшификаторите се активираха и започнаха да спекулират с различни фалшиви предпазни продукти за многократна употреба, представяйки ги за сертифицирани по KN95 от Китай. Как да разпознаваме фалшивите предпазни маски и какво открихме ние от 4sales.bg по родните онлайн магазини и социалните мрежи в интернет?

Предпазват ли фалшивите маски за лице

За да бъде една предпазна маска ефективна, най-малкото тя трябва да прилепва плътно по лицето и в никакъв случай да не допуска навлизане на въздух през странични пролуки. Трябва да притежават още: 

  • два слоя електростатичен абсорбционен филтър;

  • двуслоен памучен пласт за директен контакт;

  • РР памук;

  • слой с активен въглен;

  • еднопосочен дихателен клапан с хладен поток;

  • вградена гъбичка за по-меко и комфортно усещане.

При фалшивите маски за лице, липсата на всичко това е добре видимо още от пръв поглед. От друга страна, тези изделия нямат филтри и водоотблъскващ слой, който предотвратява задържане на влага във вътрешността и създаване на условия за развитие на бактерии и вредни микроорганизми.

Какво установи експеримента на 4sales.bg

С желанието да проверим надеждността на разпространяваните в цялата страна фалшиви маски за лице, решихме да инвестираме в това и да закупим 8-10 броя маски от различни продавачи в интернет и онлайн магазини за да проверим какво е съдържанието им. В крайна сметка се установи, че под формата на пълнеж те съдържат различни меки материи, като памук, дунапрен, а дори в някои открихме и тоалетна хартия, което е абсолютно недопустимо за подобен продукт и 90% от маските бяха с много лошо качество. Това ясно може да се види и от прикачените към материала снимки.

В други продукти открихме използване на подръчни материали, като подобие на тел вместо предназначената за по-добро уплътнение гъвкава пластина. Подобно нещо освен, че няма как ефективно да уплътнява и да не допуска проникване на въздух отвън, то може сериозно да Ви нарани физически.

Установихме също, че ластиците са изключително нискокачествени и лесно се късат, което освен, че ще държи маската на лицето хлабаво и ще я направи неефективна, Вие няма да можете да я ползвате дълго време. Ако пък имате късмет да ползвате фалшивия продукт внимателно и все пак запазите неговите ластици здрави, то те бързо ще се разтегнат и отново се губи ефекта от предпазването.

Нашият експеримент показа още, че филтрите или липсват или филтриращите им елементи, като активен въглен ги няма, а самите респираторни клапи не прилепват добре, което отново поставя под съмнение тяхната ефективност. Забелязахме още, че се използва възможно най-евтината пластмаса, която е изключително тънка и бързо чюплива.

Дори забелязахме, че за производители се използват имена на брандове, които нямат бизнес в сферата на предпазните маски за лице. Подобно име е например Xiaomi, която е в производството и бизнеса с мобилни телефони и компютри.

Обобщение

Накратко ние от 4sales.bg искахме да покажем, че на пазара на предпазните маски в момента се извършва огромна спекулация от хора, опитващи се да се възползват от създалото се положение и да печелят на гърба на човешкия страх. Те продават абсолютно никому ненужни фалшификати, чийто цени са идентични с тези на оригиналите, а също се опитахме да съберем максимално информация и да я покажем, така че да Ви предпазим от покупката на подобни изделия.

Надяваме се, че успяхме да сме максимално информативни, а Вие ако имате допълнителни въпроси или впечатления по темата, молим да ги споделите в коментарите. Призоваваме също да споделите материала в социалните мрежи, така че повече хора да научат за това и да могат да разпознават фалшификаторите отдалеч.

Ето как може да се идентифицира дали е истинска KN95:

линк:   https://youtu.be/A4UUPV8uzYk

Реални сниммки на Находките от теста на 4Sales.bg