Дронът е сравнително по-общо понятие за летателен апарат, който се управлява дистанционно и без необходимост от пилот. Те обикновено изглеждат като умалени хеликоптери или самолети и могат да изпълняват различни функции в зависимост от приложението им като също се различават по форма, размер и стил. Съществува разнообразие от дронове - от тежки военни машини до малки и компактни такива, които се побират в дланта и имат вградена камера. Отличават се с това, че се контролират от дистанция(с дистанционна или бордови компютър) и имат способността да летят за дълги периоди от време без да се налага да кацат.

От друга страна понятието “квадрокоптер” е доста по-конкретно и представлява дрон, който се контролира с четири ротора. Всеки от тези ротори обикновено се състои от мотор и перка, което не им позволява да бъдат контролирани от бордови компютър. По-голямата част от квадрокоптерите, които са достъпни на пазара са създадени с развлекателна цел и това е причината повечето хора всъщност да си представят квадрокоптер, когато чуят думата “дрон”.

Да припомним за какво служи дронът

Дроновете имат доста по-широко приложение и биват използвани за разузнавателни цели от военните служби и специални части, също така се използват в агро културата, както и в телевизионната и кино индустрия за заснемане на каскади или сцени от така наречения “птичи поглед”. Биват използвани и за следене на въздушните движения, природни бедствия и други, обикновено на места, които са постоянно или временно трудни за човешки достъп. Затова можем спокойно да заключим, че дроновете всъщност са създадени и употребявани предимно за обществено полезни цели.

Каква е функцията на квадрокоптера?

Както вече споменахме по-горе, квадрокоптерите се използват предимно за развлекателни цели и са насочени главно към аматьори и любители на безпилотни средства за летене с дистанционно управление. Те могат да бъдат използвани за част от целите на дроновете като заснемане на снимки и видеа, но са насочени основно към забавление.

Кои са предимствата и недостатъците на двете джаджи?

Въпреки множеството прилики при тези устройства, те също се различават по основни показатели и всеки един от двата вида разполага със своите плюсове и минуси. Ето част от основните предимства и недостатъци и на двата типа летателни апарати:

Дрон - предимства/недостатъци:

  • Може да се управлява чрез дистанционно и компютърна система/Обект на по-засилени регулации и контрол;

  • Приложение в разузнавателни мисии и спасителни акции/Възрастови ограничения при по-голямата част;

  • Високо качество на материали и изработка/По-висок ценови клас.

Квадрокоптер - предимства/недостатъци:

  • Достъпни за всяка възраст/Не може да се управлява чрез компютърна система;

  • Също опция за видео и фото заснемане/Не могат да се използват за подобен тип мисии;

  • Малко време за зареждане/По-къси полети.

Кое да изберем според 4sales.bg?

В зависимост от вашите нужди и за какви цели ще го използвате, ние препоръчваме да проучите добре и двата вида летателни устройства. Ако вие работите в сферата ни киното и телевизията и за вас това е вид инвестиция във вашата работа, то ние бихме ви препоръчали да помислите за дрон, който ще ви осигури дълъг живот на полета и висококачествена картина с постоянен фокус и баланс.

Ако обаче обмисляте купуването на такъв тип джаджа просто за забавление и нямате особен опит в управление и пилотиране на летателни апарати, то е по-добре да разгледате различните видове квадрокоптери.

В нашият онлайн магазин предлагаме повече от богато разнообразие и от двата вида, които се отличават с различни допълнителни функционалности и преимущества. Можете да разгледате всички тук!