В тази връзка, широка популярност придобиха системите за видеонаблюдение. Ето защо решихме да изготвим тема, разясняваща как работят те, как да определим броя на отделните точки за даден обект и вариантите за тяхното ефективно разположение.

Как работят те

Цялостния комплект се състои от няколко компонента, със свързването на които се осигурява синхронната работа помежду им. Това са например:

  • различен на брой камери - всяка една от тях представлява отделна точка, осигуряваща определен ъгъл на видимост. Те трябва да се разпределят по начин, че да се минимизират “мъртвите точки” със зони, необхванати от обективите им;

  • DVR устройство - контролерът, обработващ подаваните видео и аудио записи;

  • монитор - предоставя възможността за визуалното възприятие на случващото се пред всеки от отделните обективи. Екранът е разграфен на малки квадратчета, за да е възможно едновременното визуализиране на всеки от участъците;

  • захранващ блок - той се грижи за безпроблемното токоподаване към компонентите на цялостната конфигурация.

Алгоритъмът на работа теоретично е доста прост. Заснетите видео-материали се подават в реално време към записващия цифров рекордер (DVR), който едновременно прави запис на изпратения сигнал и го визуализира на монитора.

Разбира се, настоящите предложения са толкова развити, че предлагат доста различни допълнителни функционалности, а вече дори се внедрява и изкуствен интелект за разпознаване на лица, добавят се различни сензори и т.н.

Какви програми и приложения съществуват

Програмите за видеонаблюдение позволяват на потребителя да взаимодейства с хардуера на компютъра, осигурявайки му различни опции за това. В случая, програмите и приложенията дават възможност за отделни опции и конфигуриране на работата на системата. Тоест, софтуерно Вие задавате начина, по който да работи - дали да снима постоянно или само при засичане на движение. В каква резолюция да се извършва записа, задаване на лимитирано дисково пространство и т.н.

Колко камери са Ви необходими

Броят се определя спрямо големината на охранявания обект и важните за Вас участъци от него. Важно е при избора да се предвиди улавянето на по-широк периметър, така че “невидимите” площи да се сведат до минимум. Това до голяма степен зависи и от ъгъла на обзор на обективите и тяхната насоченост.

Къде можете да сложите камери за видеонаблюдение

На първо място е необходимо да се обхванат важните за Вас зони, като например местата, където се съхраняват ценни вещи и различните варианти за проникване в обекта - врати и прозорци. На следващо място, трябва да помислите за улавяне на по-голям периметър на охрана, като например покриването на зоните с наличие на скъпа техника, битови електроуреди и автомобила.

Може ли да имате постоянна връзка с телефона

Както беше споменато и по-горе, настоящите решения са значително развити и са оборудвани с много допълнителни функционалности, помагащи за по-ефективната крайна цел. Една от тези възможности е способността да предават нон-стоп в реално време случващото се през интернет, така че чрез телефона, без значение от местонахождението, да следите картината. Една много полезна функция за често пътуващите хора.

Основното, което трябва да знаем от закона за видеонаблюдение

Според закона, Вие имате право да извършвате видеонаблюдение на частния Ви имот, но само чрез изрично предварително уведомление, посредством специални стикери и надписи. Нямате право обаче да наблюдавате ходещите по пътя хора или случващото се в съседен на Вас имот.

Ако все още не сте защитили дома си със система за сигурност, колкото по-рано го направите, толкова по-добре. Заповядайте онлайн в сайта 4sales, където ще откриете готови съвместими комплекти, безжични камери, видеорегистратори и всичко необходимо на отлични цени с осигурена гаранционна поддръжка. При сблъскване с трудност при подбора или друго, свързано с нашия сайт, потърсете ни. Очакваме Ви!