Доста често, шофьорите при пътуване използват специални електронни устройства в автомобилите си, известяващи ги предварително при наближаване на полицейски радар за следене скоростта на движение на преминаващите по пътя превозни средства. Много обсъждан обаче остава въпросът относно легалността при употребата. Сега ще се опитаме да хвърлим малко повече светлина върху това, разяснявайки как функционира и неговият начин на действие.

Какво представлява

На пазара всъщност се предлагат два вида, а именно антирадар и радар-детектор, при които въпреки сходствата в имената, има разлика в начина им на работа. И в двата случая обаче, представляват малка електронна джаджа, стояща закачена в някой от ъглите на предното стъкло, така че да не пречи на видимостта на пътя.

Как работи

В първия случаи имаме активна дейност, състояща се в излъчване на блокиращ функционирането на уреда на полицията сигнал. Така, те не успяват всъщност да засекат с колко километра преминавате покрай тях. Това обаче е недопустимо и забранено от закона действие.

Във втория имаме пасивен приемник на радиосигнал с определена честота, който не потиска и не оказва по никакъв начин влияние на сигнала от същия честотен спектър. Тази джаджа е позволена за продажба и употреба в България и повечето страни по света.

Тоест, той се намира в режим на приемане и е чувствителен към точно определена честота. Още преди дори да навлезете в обхвата на полицейския радар, устройството разпознава неговият сигнал и Ви известява (на 2-4 километра), индикирайки, че наближавате пост на полицията.

Къде са забранени

Антирадарът е забранен не само в България, но и в много от страните на ЕС, включително и в Гърция, където глобите надвишават 2000 евро и едномесечно лишаване от правоуправление. В Чехия, наказанието за подобна злоупотреба достига до 1000 чешки крони, а в Словакия глобите за нарушение в страната достигат до 150 евро.

По какви критерии да търсим

Ето няколко критерия, даващи насока за правилния избор:

  • работен честотен диапазон - общо те са пет, но някои от тях вече са отпаднали от употреба, като настоящите предимно използват “К” и ”Ка”;

  • тип устройство - Instant-on е за X-обхвата, Ultra-X - X-диапазона, Ultra-K за K, а POP е универсален;

  • обхват на действие - тоест, от колко далеч всъщност ще Ви извести за приближаване на полицейския пункт. Най-добрият вариант е 1-2 км;

  • наличие на допълнителни функции - за предпочитане е наличието например на GPS модул, USB-входове, предназначени за актуализация на данните и т.н. Когато правите подобен подбор, вземете под внимание не просто количеството на наличните функции, а дали ще ги използвате всички, защото в противен случай ще платите висока цена за нещо, което няма да експлоатирате на 100%.

Кой е най-подходящ

Както знаем, вече има лазерен антирадар за новите камери на КАТ, който успешно се справя със засичането им. Това се случва благодарение на специалните му активни лазерни детектори за тринога камерите на КАТ. Той за момента е най-иновативното решение, противодействащо на проследяващите полицейски устройства.

За да закупите и Вие подобна качествена автомобилна джаджа, заповядайте онлайн на 4sales.bg Тук предимно ще срещнете антирадарите тип Кобра на отлични цени и ще получите професионално обслужване. Всички стоки са доставени директно от фабриките на китайските им производители, така че пристигат при Вас с гаранционен срок. Очакваме Ви!