Парктроникът е система от сензори, разположени около купето на моторното превозно средство, чието предназначение е по-лесното паркиране на колите. Той е удобен за успоредно паркиране и паркиране назад. Предлагат се модели с камера и за неправилно паркиране, така че сега ще разберем как работи тази система и до колко ефективна е тя.

Какво представлява парктроникът

Това е система, приемаща сигнали от различни прикачени към нея сензори, когато някой от тях засече неодушевено препятствие в близост до себе си. Тези сензори са предназначени да помагат на шофьора при паркиране на превозното средство в тесни пространства, известявайки го ако се приближава към дадено препятствие чрез сигнална аларма. Разликата в отделните видове парктроник системи може да е в количеството налични сензори. Колкото повече са те, толкова по-ефективно е решението.

Съвременните предложения дори са оборудвани с камери и дисплей в купето, показващ засечения обект и разстоянието, на което се намирате от него. Това с прецизност Ви помага да не се ударите неволно, докато паркирате. Обектът ще бъде засечен докато той е още на 2 метра от вас и сигнализацията ще се засилва с приближаването Ви към него.

Как работи

Сензорите прикачени към предната и задната броня на купето излъчват ултразвукови сигнали на определено разстояние. Когато някоя от тези вълни започне да се отразява и се връща обратно, това е сигнал за сензора, че се появява препятствие. Той подава сигнал към контролния блок, чрез който се изчислява разстоянието на отразената вълна и се извежда информацията на специалния дисплей, задействайки се своевременно и алармената сигнализация.

За да се ориентира шофьора, без да се налага да гледа постоянно в дисплея, се възпроизвежда звукова сигнализация, която е съпроводена с кратки известявания, зачестяващи с приближаване до преградата. Когато разстоянието до нея стане 30 см, сигналът става постоянен и е знак за шофьора, че трябва да е изключително внимателен в този момент. Въпреки това, недостатъчното количество сензори, може да доведе до вероятността, те да не могат да засекат приближаващия препятствен обект и Вие все пак да се ударите в него. Ето защо сега ще разберем…

Колко всъщност ни улеснява в паркирането

По-долу ще се опитаме да разясним, доколко различният брой от сензори би бил ефективен по време на паркиране:

  • Два или три сензора - това са остарели и вече неефективни решения. За да се покрие целия периметър са необходими поне четири броя;

  • Четири сензора - те са разположени върху задната броня и са достатъчно за да "виждат" всичко, случващо се зад автомобила. Този вариант е популярен поради ниската си цена. Той обаче не осигурява защитеност от сблъскване в предната си част;

  • Шест сензора - голяма част от авто-притежателите са на мнение, че това е оптималната комбинация, на която да заложим. В този случай, четири на около 40 см един от друг са разположени отзад на бронята. Останалите два са на предната броня. Тази схема на позициониране оказва добра информативност и надеждност;

  • Осем сензора - най-скъпите и ефикасни предложения, избирани от доста шофьори, поради, това че откриват всички пречки и покриват целия периметър.

Бихме искали да отбележим, че в последния случай, удобството от паркирането би било нарушено поради някои особености. Това може да провокира разсейване на водача, поради голямата чувствителност на близките един до друг датчици. За щастие, в новите и съвременни модели има възможност за изключване на част от тях, за да се избегне именно този ефект.

Ако искате да получите качествено решение за удобно паркиране на достъпна цена, заповядайте в онлайн магазина 4sales.bg. При нас в специалната категория са достъпни множество различни разновидности, от които да изберете моделът, който най-добре пасва на целите и възможностите Ви. Ако срещате затруднения, пишете на консултантите ни и те ще Ви помогнат. Заповядайте, очакваме Ви!