Без значение дали притежавате очила или каска за виртуална реалност, принципът им на работа е идентичен и за целта Ви е нужен смартфон или компютър. Как работят този тип джаджи и как да ги свържем към мобилното си устройство ще разберем в настоящия материал.

Как работят те

Всички очила и шлемове за виртуална реалност са устроени да работят на един принцип, и като цяло се различават само по качеството на електронния си "пълнеж". По същество, това е "кутия" с два екрана или един дисплей, разделен на две, чрез изолираща преграда между тях.

Това е направено, за да може лявото и дясно човешко око да вижда отделните картинки. А самия образ се различава по това, че се намира под различни ъгли. Човешкият мозък е така устроен, че за получаване на визуална информация от лявото и дясното око, той я събира в едно. И тъй като тя се намира под правилните ъгли, то резултатът е сформиране на усещането, че виждаме 3D, а не две отделни плоски изображения.

Другият важен елемент във VR очилата е жироскопа - вграден сензор, реагиращ на промяната на позицията на тялото в пространството. Казано по-просто, благодарение на него, можем да въртим главата си в един виртуален свят, и да го разглеждаме, като в обикновена реалност. Имайте предвид, че всички VR очила са снабдени с този сензор, но в бюджетните смартфони е възможно той да липсва. Съществуват вече и VR игри за Android, работещи от акселерометъра, но те са малко и са с ниско качество.

Как да свържем VR очилата със смартфона или компютъра

Очилата за виртуална реалност се свързват към компютъра или телефона в съответствие с пристигащите инструкции на производителя, намиращи се в комплекта. В автономните устройства липсват каквито и да е настройки: включваме и играем.

За свързването на двете джаджи, следвайте следните стъпки:

  1. На първото място изтеглете нужното VR-приложение на вашия смартфон и го стартирайте. Най-често веднага ще забележите, че екрана на смартфона се "раздвоява" - това е нормално, така че не се притеснявайте.

  2. След това е необходимо да поставите смартфона в очилата за виртуална реалност. В зависимост от конкретния модел, начинът на поставяне може да е различен. Например, при очилата VR BOX е предвидена специална планка, която е на пружина и в нея се поставя смартфона, след което тя се вкарва обратно в очилата. В други видове, пък поставянето се извършва като касета в магнетофон, с подвижно падащо напред капаче.

  3. След като поставянето на апарата е направено правилно, при необходимост трябва да свържем нужния 3,5 мм жак за да можем да чуваме звука от случващото се във виртуалната среда.

  4. Управлението се извършва със специален джойстик, особено при игрите, или чрез вградения в устройството жироскоп, чрез движение на главата в пространството.

Защо да предпочетем онлайн магазин 4sales.bg

Защото само при нас получавате професионално клиентско обслужване, комбинирано с голямо разнообразие от продукти и атрактивни цени. С всяка поукпака, получавате пълния комплект от аксесоари към уреда, плюс продължителна гаранция и 14 дни право на връщане на продукта. Заповядайте при нас и при нужда ни пишете за да Ви съдействаме!