Когато избираме таблет наред с всички технически характеристики, които разглеждаме, важен критерий за това на какво да се спрем могат да бъдат и вида и размера на екрана на устройството. Прието е размерът да се измерва в инчове, като за еталон се използва диагоналът на дисплея. По-долу ще се спрем на някои съображения при избора на таблет за развлечение или работа (а защо не и двете), имайки предвид един от най-важните компоненти, а именно екранът.

Технологии при изработването

Преди да заговорим по-конкретно за дисплейте и техните големини редно е предварително да направим едно важно уточнение. Съществуват две основни технологии при изработването на екрана и натискът, който оказваме върху него при работа. При по-старата, наричана резистивна диспелят се натиска с нещо остро, като писец или нокът, за да може да функционира.

При по-новата технология, т.нар. капацитивна е нужно просто едно докосване или приплъзване с пръст за да можете да управлявате устройството си. Резистивните дисплеи вече масово са отстъпили пред капацитивните си наследници, но е важно за всеки случай да проверите какъв е дисплея а на таблета, който се каните да си купите особено ако цената му е подозрително ниска.

За какво използвате таблета

За да се спрете на оптималната за вас големина първо си дайте ясна сметка за какво ще използвате таблета си. Правилният отговор на този въпрос може да повлияе до голяма степен на вашия избор. Ако сте предвидили да използвате таблета предимно за забавление, като гледате филми или играете на игри ще е по-практично да се спрете на модел с по-голям дисплеи.

Това автоматично води със себе си няколко недостатъка. Обикновено по-големия дисплей означава по-висока цена и по-висок разход на енергия. Другият проблем е свързан с това как ще го пренасяте, докато се движите.

При смартфоните е лесно, просто го слагате в джоба си и тръгвате. Таблети обаче по-подразбиране са по-големи и за да ги носите със себе си ще ви е нужна чанта или раница. На пазара се предлагат много модели стилни чанти за таблети, от които можете да изберете. Във всеки случай ако сте предвидили да го носите в дамска чанта, по-малките модели ще са по-подходящи за вас.

Повечето големина ви дава повече свобода. Можете спокойно да четете субтитрите на филмите, които гледате, снимките са достатъчно големи, имате място за всичко, а буквите на електронните книги също няма да ви затормозяват. Това решава и друг голям проблем. Ако използвате таблета за работа, неминуемо ще ви се наложи да напишете e-mail или текстов документ.

Този проблем се решава лесно, използвайки външна клавиатура. Това обаче е още едно допълнително устройство, което трябва да носите с вас и параметрите на всичко започва да се доближава до този на малък notebook.

Използването на софтуерната клавиатура на Android-a може да скрие голяма част от работната площ. Малкият дисплей може да доведе и до това бутоните на софтуерната клавиатура да станат прекалено малки и трудни за натискане на съседни бутони.

Към настоящия момент популярните разновидности на диагоналите на таблетите варират между:

  • 7 инча;
  • 8 инча;
  • 9 инча;
  • 10.1 инча.

Размерите под 7 са присъщи за смартфоните, а над 10.1 за малките мобилни компютри. Тук е мястото да споменем и за една нова категория устройства наречени фаблети. По своята функционалност те представляват телефони, но имат прекалено големи дисплей и приличат по-скоро на таблети.