За съжаление времената, в които използвахме мобилни телефони, които издържаха по една седмица без да е необходимо да ги зареждаме отдавна отминаха. Въпреки, че много зависи от начина на експлоатация, определено трябва да считате себе си за късметлия ако таблетът ви издържа повече от 48 часа без да е необходимо да го зареждате.

Всички възможности, които ползваме днес и които всички ние толкова харесваме си имат своята цена.

Вижте няколко съвета за това как да си осигурите заряд в таблета си точно, когато имате наистина нужда от него.

Допълнително зарядно

Разбира се най-близо до акъла е да носите зарядното със себе си. Това не винаги е много удобно, а и няма как да сте сигурни, че ще намерите контакт или компютър с USВ порт от който да можете да заредите таблета си. Една възможност, от която можете да се възползвате е да си купите т.нар. power bank.

Това устройство представлява акумулаторна батерия, която се зарежда предварително и която ако носите със себе си можете да заредите таблета си когато сте навън и нямате достъп до електрическа мрежа. Капацитетът на такива устройства започва от 2400 mA/h (достатъчно за едно зареждане) и достига до 12 000 mA/h и повече.

Увеличаване на живота на батерията

За да съхраните живота й си давайте почивка на таблета си от време на време и особено ако усетите, че то става по-горещо. При температури над 35 градуса Целзий консумацията на батерията се увеличава и съответно капацитетът и по-бързо се изразходва.

Правете ъпдейт

Ъпдейтвайте редовно. Новите таблети изразходват по-малко енергия от по-старите при равни други условия. И ако честата смяна на устройството едва ли е напълно финансово обоснована, то редовния ъпдейт на операционната система и приложенията на практика не ви коства нищо и реално може да доведе до намаляване консумацията на батерията ви и съответно до по-дълъг живот до пълното й разреждане.

Променете някои настройки

Настройте времената на синхронизиране на различните приложения на по-големи периоди.

Например на:

  • e-mail клиенти;
  • информация за времето;
  • локализация и др.

Това ще намали трафика и съответно консумацията. В тази връзка изключете ненужните нотификации. Така или иначе ще научите всичко ново, когато влезете в съответното приложение. Опитвайте се да ограничите до минимум програмите, които работят във фонов режим и оставяйте таблета спящ винаги, когато е възможно.

Настройки на екрана

Другият голям консуматор на енергия, особено при таблетите е екранът. Настройте времето за заспиване възможно най-кратко. Намалете интензитета на светене до минимум, особено ако сте вкъщи. Силна светлина ще ви е нужна единствено навън в ясен слънчев ден.

Ако всичко това ви се струва много за запомняне и настройка, влезте в Google Play и потърсете приложение, което ще направи всичко това вместо вас по лесен и интуитивен начин. Варианти за това има много, например Clean master и др.

Не изключвайте таблета си. Ще му коства много повече енергия да го включите за малко, в случай че спешно ви потрябва, отколкото ако го оставите да си спи в състояние на готовност.

За да удължите живота й веднъж месечно оставяйте таблета си да се угасне напълно. През останалото време, ако имате възможност включвайте за зареждане таблета си щом нивото на падне под 10 %.