Всички сме примамени от офертите за повече RAM памет или бързина на процесора, камера с по-голяма резолюция и какво ли още не, докато не се сблъскаме с цената на харесания от нас вариант.

Тогава идва времето на компромисите и реалната преценка на това какво ни е нужно на практика. Все пак ако ще возите картофи нужно ли да си купувате камион, ако и микробус би ви свършил работа?

За какво ще използвате таблета

Някъде тук се крие разковничето за добрата сделка при покупка на таблет – трезвата и точна преценка за какво точно ще го използвате. Ако определите нуждите си правилно още преди да сте направили покупката ще си спестите първо много пари, а освен това няма да имате усещането, че сте си купили пушка, с която ловувате предимно комари.

Според предмета си на употреба потребителите на таблети се разделят основно на няколко характерни групи.

Ако търсите таблет, с който да се забавлява вашето дете изберете евтин такъв. Както сте забелязали децата не пазят играчките си и таблетите не правят никакво изключение. В този ред на мисли е безсмислено да инвестирате в скъп вариант, който бързо може да се окаже с напукан капак.

Реално погледано за най-малките дечица в рамките на 3-6 годишна възраст можете да намерите таблет за под 100 лева, който да им служи достатъчно добре. Макар и евтини тези таблети позволяват да се подкарат игри, които не изискват особено големи ресурси като Angry Birds или др., да се използват приложения с образователна цел или просто за видео разговори с баба.

Съществува и една голяма група потребители на таблети, които ги използват просто за забавление. Вариантите тук са много, тъй като вече всички таблети предлагат по подразбиране всичко необходимо за една универсална комуникация. Освен, че много варианти идват стандартно с вече инсталирани приложения.

Също така можете да ползвате дори безплатни такива от Google Play за всичко необходимо:

  • апликации за социални мрежи;
  • музикални и видео плейъри;
  • четци на електронни книги;
  • e-mail;
  • и много други.

Ако това е всичко, за което ще ползвате таблета изборът ви би следвало да е насочен по-скоро в посока какъв таблет да изберете за бюджета, който сте си заделили.

Ram памет и процесор

Нормално е да искате повече мощност. Ясно е, че колкото по-бърз процесор и повече RAM изберете, толкова по-бързо ще работи устройството и по-рядко ще се изнервяте губейки време в чакане. В същото време не бива да се подавате и на чисто маркетингови послания от сорта на друядрен, четириядрен или осмоядрен процесор.

Да, това наистина означава по-голяма производителност, но не и съответно 2, 4, или 8 пъти повече. На практика, ако не използвате таблета активно и предимно за игри, един двуядрен процесор с честота 1.2 GHz и 1 GB RAM памет би следвало да са ви напълно достатъчни за всичко необходимо.

Предимството на таблетите спрямо смартфоните са по-големите екрани. Това освен предимство е и основен недостатък, тъй като по-големият екран означава и по-голяма консумация на ток.

Ако използвате устройството си предимно навън, когато сте в движение, за да не се налага да го зареждате непрестанно ще ви е нужно да потърсите таблет с по-голям капацитет на батерията. Нашият съвет е да се спрете на модел с поне 2400 mA/h.

Различни марки

Ако искате да направите наистина изгодна сделка при покупката на таблет проучете и алтернативните марки на пазара. Не е нужно да давате торба пари само и само на таблета ви да пише iPad или Samsung при положение, че за по-малко пари можете да се сдобиете с устройство, което върши същата работа. Не бихте искали да плащате за букви по корпуса, нали?

Просто проучете в интернет и ще се убедите, че има стабилни варианти и от по-малко популярни марки.

Ако мислите да използвате таблета за правене на професионални снимки, откажете се бързо от тази заблуда. Няма таблет, който да може да снима с качеството на DSLR фотоапарат. Ако все пак не сте претенциозни и искате просто да запечатате скъпи за вас моменти изберете модел с поне 5 мегапикселова камера. Всичко под тази стойност е голям компромис и е неприятно за гледане.

За любители на природата и пътуванията от важно значение би бил и GPS приемникът. Благодарение на технологията A-GPS можете да се позиционирате и по мобилните клетки или Wi-Fi точки, но този метод на локализация може да даде големи грешки. В слабо населени райони отклонението може да достигне километри.

Затова искате навигация ще ви е нужен истински GPS приемник. Проучете спецификациите на производителите за да изберете модел с по-голяма чувствителност на приемника за по-добра точност в градски райони или при лоши атмосферни условия.

Каквото и да говорим най-добрия вариант би било ако успеете да изпробвате устройството преди да го купите. Така ще се уверите дали наистина той ще ви служи оптимално за това, което сте предвидили да го използвате.