В тази връзка понякога ни се налага да правим софтуерни актуализации на мрежовото оборудване, за да може то да функционира правилно, спрямо трендовете към момента. Като цяло процедурата не е сложна и може да се направи от всеки, ако той е запознат с някои особености за това. Така се роди и идеята да създадем настоящата статия, с която се надяваме, че ще сме Ви полезни на 100%.

Какво представляват мрежовите адаптери и предлаганите видове?

Мрежовият адаптер играе ролята на връзката между компютъра и мрежата. Това устройство може да замени мрежовата карта, ако тя липсва в компютъра или ако вградената такава не поддържа необходимия мрежов стандарт или просто по някаква причина се е повредила.

Самото устройство и драйверът, който се доставя с него, изпълняват две функции: изпращане и получаване на данни. В резултат на някаква последователност от действия, извършени от драйвера и мрежовия адаптер, потребителят получава достъп до мрежата и може лесно и просто да работи в Интернет. Без мрежов адаптер или мрежова карта, потребителят не е възможно да влиза в интернет, не може да свърже кабел и да търси и използва каквито и да е безжични мрежи.

Съществуват обаче два основни типа мрежи: безжични и кабелни, а мрежовите адаптери могат да се използват и с двата вида. В същото време, за безжичните мрежи има повече адаптери, тъй като съществуват разновидности на такива мрежи.

Компютърът се свързва към мрежата чрез кабел. За кабелните мрежи се използва специално устройство, заемащо един от USB портовете на компютъра за включването на Ethernet кабела или платка с RJ45 конектор.

Най-често обаче мрежов адаптер означава устройство за безжични мрежи. Такива джаджи са популярни поради тяхната мобилност. Те позволяват на компютъра да се свърже безжично към близката в обхвата мрежа. Такива устройства доста често притежаваме и вкъщи, за да получим онлайн свързаност на всичките си мобилни устройства (таблети, смартфони, лаптопи и т.н.). Адаптерите обаче за да функционират правилно, имат вграден софтуер, който съдейства за това. Той, както и всеки друг програмен продукт изисква периодична актуализация с цел едни или други подобрения от страна на производителя. В следващите редове ще разберем как да извършваме тези обновления самостоятелно, без да се обръщаме към услугите на специалист.

Как самостоятелно да обновим софтуера на Wi-Fi-рутера?

Преди да пристъпим към същинската работа, първо смятаме, че е необходимо да обясним защо е нужна тази актуализация? Има няколко важни причини за това и сега ще ги обясним накратко:

  • Инсталирането на по-нова версия на фърмуера, от тази при закупуване на оборудването, ще позволи да настроите най-важните параметри за неговата работа.

  • От време на време, производителят пуска нови версии на драйверите, в които са отстранени по-ранни пропуски в работата на маршрутизатора, подобряват се някои функции, а също актуализацията ще позволи устройството да работи по-ефективно и без прекъсвания.

  • Ако при използването на рутера възникнат проблеми: той “увисва”, не се свързва към мрежата, не се разпространява сигнал и т.н. Той отново трябва да се актуализира.

Какво трябва да знаем преди началото на самия процес?

Процесът на инсталиране на актуализации е почти идентичен за всички рутери, независимо от марката и производителя. Затова ние ще разгледаме общия ход на действие, но преди всичко, обърнете внимание на следните особености, които трябва да се вземат предвид преди флашването на устройството:

  • Задължително го включете към компютъра чрез мрежов кабел — подмяната на софтуера чрез безжична връзка не е възможна.

  • Изключете кабела на доставчика от устройството по време на инсталацията, а също изключете и Wi-Fi на вашия компютър.

  • Рутерът трябва да остане включен през цялото време, докато инсталацията не приключи, в противен случай той може да излезе от строя.

Да преминем към актуализацията

След като се уверите, че по-горе споменатите стъпки са извършени, може да се премине към самия процес на обновяване, който се извършва по следния начин:

  • Отидете на официалния сайт на производителя на маршрутизатора;

  • Намерете актуалния фърмуер за вашия модел — номерът му можете да откриете на задната част на устройството. В никакъв случай не сваляйте програми от непознати сайтове и бъдете внимателни при избора на инсталационния файл — ако се постави неправилна актуализация, маршрутизаторът може да спре да работи;

  • Изтеглете необходимия архив с фърмуера, разархивирайте го на вашият компютър;

  • Влезте в настройките на рутера — за целта, въведете в адресната лента вашия IP-адрес.;Ако имате устройство под марката TP-Link, изберете "System Tools", в раздела "Firmware Upgrade". За моделите D-Link трябва да влезете в меню Maintenance, след което да преминете към пункт "Firmware Update". При оборудването от ASUS трябва да изберете секция "Обновяване на фърмуера";

  • Изберете необходимия пункт от менюто, натиснете в лентата за сваляне избрания файл и изберете тук фърмуера, който преди това изтеглихте на компютъра. След стартиране на процеса по актуализиране, рутера ще инсталира новия фърмуер и ще се рестартира, за да започне да работи в новия режим.

Забележка! При извършване на актуализацията, всички настройки ще се изтрият и вместо тях отново ще се установят обикновените заводски данни за работата му.

Финални думи

Както забелязвате, актуализацията не представлява нищо особено, а тя може да внесе допълнителни екстри в софтуера на безжичното Ви устройство и да даде нови хоризонти за употреба, както и да подобри настоящата му работа. В онлайн магазина 4sales.bg още предлагаме цяла гама от разнообразни безжични мрежови адаптери, както и усилватели на безжичния сигнал и други интересни устройства от този вид. Заповядайте в специализираната ни категория и разгледайте, а при нужда от съдействие или при възникнали въпроси, пишете ни на чата и наш сътрудник ще Ви помогне. Очакваме Ви!