Какво представлява електрическият масажор?

Масажът е отлична процедура, която Ви позволява да поддържате човешкото тяло на прилично ниво. За масажиране днес е възможно да се възползвате от новите разработки в сферата на красотата и здравето - електромасажорът за дома.

С помощта на електромасажор можете самостоятелно да извършвате терапевтичен и превантивен масаж на ръцете, краката, главата, корема и други части на тялото. Физически това е съвсем приемливо, тъй като съвременната ергономична дръжка на прибора Ви позволява да извършвате манипулации почти навсякъде по тялото и дори на гърба.

Интересен е фактът, че съвременните електромасажори работят както към електрическата мрежа, така и с батерии (до 6 часа в режим на интензивна работа) и благодарение на различните режими, може да се регулира интензивността на въздействието върху кожата.

Индикации за употреба

Електрическите масажори имат широк спектър от дейности. Те могат да се използват за релаксация след тежък работен ден, за предотвратяване на някои заболявания (сколиоза, плоски крака и др.), За борба с наднорменото тегло и целулита. Също правилно изпълненият масаж с помощта на електрически масажор ще позволи облекчаване на болката на различни етиологии, причинени например от получаване на травма (натъртване, навяхване и т.н.) или прехвърляне на стреса с остатъчно явление във вид на силна мигрена.

Във всеки случай, преди да решите да купите такъв помощник и да го приложите на практика, си струва да се консултирате с лекар. Четенето на една статия в медиите по тази тема е изключително неадекватно, тъй като често там се предоставя само обща информация, а организмът на всеки от нас е индивидуален.

Видове електромасажори

Също така, преди да се впуснете в покупка, ние Ви препоръчваме да се запознаете с отделните видове и техните особености. Всеки тип масажори преследва своите цели. Следователно, интензитетът и силата на въздействието върху човешкото тяло трябва да се регулира за всеки конкретен случай. Електромасажорите според техните характеристики са разделени на три основни групи:

  1. медицински;

  2. антицелулитни (вакуумни);

  3. инфрачервени.

Нека сега ги разгледаме по-подробно.

Медицински електростимулатори (миостимулатори)

В близкото минало, за подобна процедура трябваше да се запазва предварително на рецепцията час при специалист и да се отиде при него в строго определеното време, което понякога е проблемно, когато сме на работа.

Днес такива процедури могат да се извършват и у дома, като е необходимо само да се консултирате с лекар.

Действието на тези устройства се основава на преобразуване на електрическото 220 волта напрежение в импулс от 6 волта, което оказва благоприятен ефект върху тъканите на тялото, увеличава техния тонус и способността за регенерация. Медицинският електростимулатор има няколко дюзи, всеки от които се използва в определен етап от лечението или в случай на профилактика.

Процедурите с използването на миостимуланти ефективно се проявяват в лечението на мускулно-скелетната система, когато се появи артрит и артроза. Често се използва в спортната среда, където рискът от получаване на силно натъртване или разтягане е много висок.

Също така, представените устройства се справят добре по време на възстановителните периоди от сериозни операции, извършени върху стави или връзки. Наблюденията показват, че пациентът, който е преминал курс от процедури с помощта на миостимулатори, се възстановява за по-кратък период от време.

Антицелулитен масажор (вакуум)

Ако разгледаме механизма на действие на вакуумния масажор върху човешкото тяло, то той подобно на работата на помпата, съкращава диафрагмата си с определена честота и създава област, в която възниква вакуум-ефект.

В крайна сметка, този масажор се бори с проявите на целулит при жените и "бирения корем" при мъжете. Към самия прибор е предвиден и специален силиконов съд, с помощта на който се оказва интензивно въздействие върху вътрешните слоеве на епидермиса и се създават един вид мускулни спазми. Нещо подобно на това, което се случва с мускулите, когато човек посещава фитнес залата и се изчерпва с изтощителни спортни натоварвания.

При редовното използване на такова устройство се получава интензивно отделяне на излишна течност от тъканите, елиминира се отокът и се подобрява общият енергиен тонус на мускулния корсет. Може да се прилага и върху лицето. По този начин, процедурата се припокрива с естествения лифтинг на лицето, а кожата получава здрав отенък.

Съвсем неотдавна, антицелулитните масажори можеха да се видят само в специализираните салони. Днес обаче те се продават в почти всички онлайн-магазини, включително и във 4sales.bg. Въпреки това, не бързайте да се втурвате в стремежа към външно съвършенство.

Антицелулитният масажор има своите противопоказания:

  • заболявания на сърдечно-съдовата система;

  • остър стадий на хронични кожни заболявания (псориазис, суха екзема и др.);

  • бременност (произтичащите от работната апаратура импулси могат да повлияят неблагоприятно върху развитието на плода).

За да избегнете нежелани последствия преди употреба, консултирайте се със специалист.

Масажори с инфрачервено лъчение

Принципът на действие на електрическия масажор с инфрачервено лъчение се основава на способността лъчите на ИЧ спектър да проникват в най-дълбоките слоеве на тъканите на човешкото тяло.

Още във времето на Древен Китай се е развивала теорията, а впоследствие е доказана и на практика чрез акупунктура и енергийни меридиани. Тези енергийни канали проникват в човешкото тяло и се пресичат на определени места - енергийни точки. Ако правилно се извършват манипулациите в тези области на жизнената енергия, чрез вътрешно затопляне с инфрачервено лъчение, тя може няколко пъти да увеличи показателите за качество на тялото, като се започне от двигателните умения и се стигне до нормализиране на функциите на ендокринната система.

Може да се използва като превантивна мярка срещу симптомите на простуда. При лечението на хронични заболявания, масажът може да се превърне в допълнително лекарство, което омекотява симптомите и ускорява настъпването на ремисия. Но отново, и в тази ситуация е необходима  консултация със специалист, въпреки, че странични ефекти от инфрачервеното лъчение върху човека не са открити.

Заключение

За да обобщим, трябва да кажем, че електромасажорите не са панацея за всички негативни ефекти на болестите или околната среда. Електрическите масажори са добри, когато се използват като част от здравословния начин на живот.

Бъдете здрави!